NAKON DEBAKLA NA IZBORIMA! Razgovarali smo s Ankom Mrak-Taritaš: ‘Ja ovo sve vidim kao jedan iskorak’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Lokalni izbori sve su, samo ne dosadni. Dok je Tomislav Tomašević uvjerljivo pobijedio u prvom krugu, nakon kojeg u drugi ulazi s Miroslavom Škorom, pojedini su kandidati doživjeli potpuni – fijasko. Jedna od njih je i Anka Mrak-Taritaš, s kojom smo i razgovarali. Otkrila sam je zašto je zadovoljna rezultatima, zašto smatra da se Zagreb okrenuo budućnosti, ali i misli li da će Tomaševiću, u slučaju da postane gradonačelnik, biti lako – i zašto.

“Građani Zagreba odlučili su se napraviti iskorak, odlučili su dati podršku platformi Možemo!, i to se pokazalo i po mjesnim odmorima, i po gradskim četvrtima i sve zajedno. Može se zaključiti da su građani pokazali da žele jedsn novi, otvoreni i transparentni način upravljanja gradom” započela je Mrak-Taritaš.

“Dakle, ono što treba napraviti, naravno, prije reći ‘hop’ nego što skočite. Ipak, sve ankete pokazuju da bi gospodin Tomašević trebao dobiti izbore u drugom krugu, i sad je pred njima jedan velik i ozbiljan posao”, rekla nam je Mrak-Taritaš.

“Ja ovo vidim kao jedan iskorak i mogućnost da u Zagrebu postoji otvoreno, javno i transparentno upravljanje, da se prema gradskom proračunu ne odnosi kao prema bankomatu. Pred njima je jedan ozbiljan i odgovoran posao.

Grad Zagreb ide korak naprijed, ide prema svojoj budućnosti. Grad je pokazao da je opcija od četiri lijevo jača nego opcija u desno. Moram priznati da sam zadovoljna. Zagreb je uvijek ‘disao’ prema lijevo, tako i sada. Idu neke nove snage, neka nova energija, način upravljanja. Treba im dati zaista nekakvu ruku za to sve zajedno”, nastavila je.

“U javnom prostoru se sada vodi rasprava o pročelnicima koji kažu da se treba poštivati zakon i njima ne pada na pamet dati svoj mandat na raspolaganje. Vidim da se sad to krenulo u javnom prostoru događati. Ja vam moram reći svoje iskustvo – ja sam vam bila pročelnica u Zagrebu u trenucima kada je gospodin Bandić morao dati ostavku jer je izazvao prometnu nesreću. Godine 2005. su bili izbori, na tim izborima je bilo evidentno da će Bandić biti gradonačelnik. Ipak, prva stvar koju sam ja napravila – dala sam svoj mandat na raspolaganje jer nisam mogla ostati tamo raditi, nije mi bilo prihvatljivo raditi pod tim uvjetima. Mislim da je elementarna pristojnost svih pročelnika dati svoj mandat za raspolaganje. Oni ne moraju otići, zaštićeni su i ugovorima. Ali, oni su svi sudjelovali u kampanji gospođe Jelene Pavičić Vukičević, pa kako misle raditi s novim gradonačelnikom?”, zaključuje Anka Mrak Taritaš.


Komentari