Najava od produljenju rada: Vrtići u dvije smjene u svakoj gradskoj četvrti

Povodom najave o produljenju rada 12 zagrebačkih vrtića, iako oni tome nisu ni obaviješteni, zagrebački HNS oglasio se o potrebi rada vrtića u dvije smjene u svakoj gradskoj četvrti:

HNS Grada Zagreba je sa svojim vodstvom i članovima Interesnog odbora Ženske inicijative i Interesnog odbora za odgoj i obrazovanje još 2014. godine pokrenuo inicijativu za rad vrtića u popodnevnoj smjeni. Anketirali smo građane i dobili potvrdu nužnosti takve organizacije rada nekih od ustanova ranog i predškolskog odgoja. U veljači 2015. mreža vrtića s radom u dvije smjene predstavljena je kao jedna od ključnih točaka našeg programa. Tražili smo odluku o mreži takvih vrtića, bar jedan u svakom kvartu te jednake uvjete odgoja i obrazovanja za djecu u obje smjene, a što je podrazumijevalo neznatno dodatno izdvajanje iz gradskog proračuna, ali znatnu pomoć građanima. 

I onda je u 2017. godini stigla najava i obećanje gradonačelnika, a u kolovozu 2018. mediji objavljuju kako “12 gradskih vrtića treba početi raditi do 21 sat, no ravnateljice i djelatnici tih 12 ustanova o tome nemaju nikakvu informaciju. Od nadležnog gradskog ureda nisu dobili objašnjenje.”

Zaključak – četiri godine od pokretanja inicijative HNS-a, prepoznate i dokazane potrebe građana Grad Zagreb još uvijek nije pronašao rješenje za tako “zahtjevan” model kao ni financijska sredstva kako bi djeci omogućio kvalitetnu skrb, odgoj i obrazovanje dok njihovi roditelji rade i svojim radom pune gradski proračun. 

Nedopustivo! 

Jer djeca su važna. Retorički svima, a praktično -kome? Nama u HNS-u dokazano jesu. Dokazano zato jer znamo kako bismo brzo, efikasno i kvalitetno riješili i ovaj problem. Nečinjenje nije naš obrazac ponašanja. Kada nam građani daju priliku odlučno preuzimamo odgovornost i rezultat našeg rada uvijek je mjerljiv, zaključuju u zagrebačkom HNS-u.


Komentari