NAIŠAO NA PRVE PROBLEME: Tomaševića čeka rješavanje posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je prošlog tjedna izvršena službena primopredaja vlasti, novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, čekaju novi zadaci. Naime, danas će se sastati s 27 pročelnika gradskih ureda te s predstavnicima drugih stranaka koji su uspjeli pridobiti svoje mjesto u Gradskoj skupštini. No, kako prenosi N1, Tomašević prilikom dolaska na posao nije skrivao svoju zabrinutost oko gradskih financija.

“Situacija nije dobra financijski jer je posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti”, kaže Tomašević ističući da je 2019. godina završila s gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a za 2020. vjeruje da je gubitak puno veći od navedenih 90 milijuna kuna zbog covid pozajmica Vlade i odgođenih potraživanja od strane ZET-a, Holdinga i Voda. Zahvaljujući “napucanim” izbornim troškovima zbog predizborne godine, Tomašević kaže da je treća godina neodgovornosti upravo 2021., no zaključuje da je balansirana prodajom velikih zemljišta koje nitko nije ni očekivao da će se prodati.

“Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i mjesečnoj razini, revidirati plan javne nabave da se ono što nije ključno odgodi”, objašnjava Tomašević. Dodao je i da izvješće Holdinga pokazuje gubitak od oko 305 milijuna kuna te da rebalans ovisi o obvezama i odgodi naplata. No, unatoč tome, novi je gradonačelnik pozitivan i kako kaže, nema još najcrnjeg scenarija te vjeruje da postoje rješenja, a zasad je već krenuo s rezanjem troškova i poništavanjem natječaja za vozni park.

“Dat ćemo sve od sebe da stabiliziramo financije da se ne osjeti”, zaključuje Tomašević. Istaknuo je da već ima grupu ljudi zaduženu za bavljenje financijama, ali vjeruje da će mu biti potrebni i vanjski stručnjaci.

“Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili”, kaže Tomašević, no dodaje da će biti dovoljno novaca za plaće.


Komentari