‘Na pregled psihijatra čeka se mjesec dana. To je nedopustivo’ Tomašević predstavio program za zdravstvo pa opleo po Škori

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebu nedostaju timovi hitne pomoći, liječnici opće prakse i zubari, poruke su članova platforme Možemo! na predstavljaju programa za zdravstvo.

“Otvorila se ambulanta na drugom katu, za stare i nemoćne, u zgradi koja nema ni lift. Ovo je centar grada Zagreba u 21. stoljeću”, rekao je Tomašević i dodao da su sve bolnice uglavnom smještene u sjevernom djelu grada, dok u Novom Zagrebu nema niti jedne.

“U cijelom Novom Zagrebu imamo samo jedan biokemijski laboratorij. Zdravstvena zaštita je neadekvatno raspodijeljena”, tvrdi Tomašević.

Liječnica Žarka Rogić govorila je o problemima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši kako samo 18 posto liječnika radi u u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


“Zakon garantira građanima da će moći koristiti cjelovitu, dostupnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu, a ima niz problema. Prosječna dob liječnika kreće se od 52 do 55 godina”, rekla je.

Pogoršalo se mentalno zdravlje

Ivana Kekin naglasila je kako je zdravstvena zaštita kad je u pitanju mentalno zdravlje također nedostatna.

“Potres i pandemija bili su stresori koji su utjecali na pogoršanje mentalnog zdravlja. U domovima zdravlja se na pregled psihijatra čeka dulje od mjesec dana i to je nedopustivo”, rekla je Kekin, dodavši da kronično nedostaje stručnjaka za dječju psihijatriju.

Dugoročno, cilj nam je raditi na deinstitucionalizaciji brige za mentalno zdravlje, kroz odgojno-obrazovne ustanove, kroz destigmatizaciju mentalnih poremećaja, a u krajnjoj liniji, poticanje na autonomiju osoba s težim mentalnim poremećajima, po uzoru na zemlje Europe, gdje se tim ljudima omogućava dostojanstven život, objasnila je.

No, obraćanje medijima nije prošlo bez spominjanja gorućih problema poput žičare. Tomašević je rekao da nikakvog požurivanja za otvaranje ne smije biti.

Spalionice u Zagrebu nema

“Prioritet je da žičara bude potpuno sigurna i tek tada može biti otvorena”, rekao je dodavši da će se provjeriti detalji troškova žičare.

Upitan o protukandidatu Miroslavu Škori tvrdi kako je “očito da će drugi tabor koristiti huškačku retoriku, jer ne znaju ništa o gradskim problemima”.

“Škoro je rekao da će postepeno zatvoriti spalionicu komunalnog otpada, koju je Bandić najavljivao 15 godina. Bila je spalionica na Jakuševcu, koja je izgorjela u onom strašnom požaru. U tom smislu, spalionice u Zagrebu nema, ja ne znam o kakvim spalionicama on priča”, zaključio je Tomašević.

Komentari