NA LISTI 24 ŽENE I 23 MUŠKARCA! Evo tko su i čime se bave novi članovi Skupštine iz Možemo!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grad Zagreb dobio je novog gradonačelnika, a to je utjecalo i na Skupštinu. Na popisu su se tako našle 24 žene i 23 muškarca. A prema 40,83 posto dobivenih glasova osvajaju 23 mandata pa u gradski parlament ulazi 12 zastupnica i 11 zastupnika.

To što su ušli u Skupštinu ne znači da će mandat i prihvatiti, ali čini se da će svi članovi platforme Možemo! to i učiniti. O tome kojih će troje u Skupštinu umjesto nositelja liste i novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića te njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta, kažu, još nisu razgovarali, ali postoji mogućnost da se lista samo pomakne za tri mjesta. U tom bi slučaju nove zastupnice bile teatrologinja Marija Krnić, profesorica engleskog i talijanskog jezika i književnosti te voditeljica ureda Možemo! Ana Profeta i vlasnica veganskog brenda Fakat fino Sanja Bilas.

A tko su oni koji zasad zasigurno ulaze – pitaju se mnogi. Tu je dosadašnja vijećnica i aktivistica za ženska prava Rada Borić, koja će otići iz Sabora. U gradski će parlament i dvoje kolega iz njezine stranke, supruga frontmena Hladnog piva Ivana Kekin, psihijatrica i psihoterapeutkinja zaposlena u KBC-u Zagreb, te arhitekt Mauro Sirotnjak.

Njih troje i Zorislav Antun Petrović, koji predstavlja OraH, jedini su u platformi koji nisu iz Zagreb je naš! U skupštinske će klupe i njegova suosnivačica, glumica Urša Raukar Gamulin, koja će Tomaševića mijenjati i u Saboru, kao i njezin kolega Vilim Matula te Teodor Celakoski koji je s novim gradonačelnikom vodio prosvjede u Varšavskoj. Mandate će obnoviti i vijećnici iz prethodnog saziva Marijana Sumpor i Tihomir Milovac.


Još jedno poznato lice je profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić, koji je prije dvije godine bio protukandidat Damiru Borasu za rektora zagrebačkog Sveučilišta. Na popisu je i diplomirana kineziologinja Iva Ivšić, aktivistica udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID).

Tu je i Marina Ivandić, koordinatorica kvartovskih grupa Možemo! koja će svoja aktivistička iskustva, kažu iz platforme, usmjeriti prema unapređenju i povećanju dostupnosti javnih usluga te stvaranju socijalno i ekološki pravednog grada. Na popisu se našla i povjesničarka umjetnosti Marta Kiš koja se niz godina bavi afirmacijom animacije i srodnih filmskih područja, ali i instruktor joge Svibor Jančić koji je također već bio u Skupštini.

Društvo će im praviti i Marijana Rimanić koja je diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost, a posljednjih se dana može vidjeti na pressicama Možemo!.

Tu su i Robert Faber, profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta, gdje najvećim dijelom radi na poslovima vezanim uz eksperimentalnu psihologiju i biomedicinska istraživanja, ali i Jelena Miloš, aktivistica u području radničkih, ženskih i LGBT prava koju je u kampanji znao spominjati Zlatko Hasanbegović. U gradski će parlament i Marija Brajdić Vuković, sociologinja znanosti i tehnologije zaposlena na Institutu za društvena istraživanja, ali i Daniela Širinić, docentica na Fakultetu političkih znanosti, ali i Tomislav Domes, donedavni vijećnik Gradske četvrti Črnomerec te član Upravnog odbora Instituta za političku ekologiju koji je utemeljio Tomašević.

Hoće li u sastavu biti promjena, ovisi o internom dogovoru, ali prije svega treba sa SDP-om dogovoriti većinu jer trenutačno im nedostaje jedan vijećnik kako bi ona bila oformljena.

Komentari