Mrak-Taritaš oplela po gradonačelniku: ‘Bandić voli paradirati, slikati se i obećavati, a nije se puno primio posla’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je da je 10 mjeseci prošlo od potresa u Zagrebu te da bi svaka država koja upravlja svojim prostorom i vodi računa i svaki grad koji vodi računa o svom gradu, iz toga nešto trebao naučiti.

“Nažalost gradonačelnik Zagreba se pokazao da odlično funkcionira kada treba paradirati, nekog postrojavati i neke spomenike otvarati, ali izuzetno loše funkcionira u uvjetima kad se zaista od njega čeka rad, napor i trud”.

Podsjetila je da Zakon između ostalog kaže da su javne zgrade prioritet, te je između ostaloga predvidio da zgrade nakon obnove dobiju certifikat na kojemu će biti navedeno koji stupanj potresa mogu izdržati.

Kaže da su se u Zagrebu već trebale detaljno pregledati škole i vrtići i napravili elaborati. Poručila je i da je Grad zajedno sa stručnjacima trebao napraviti i “iskorak” jer nije bilo razloga da one škole i vrtiće koji su bez ikakvog oštećenja ne dobiju certifikat koji stupanj potresa mogu izdržati.

‘Nije se primio posla’

Mrak-Taritaš kaže da Bandić “voli paradirati, slikati se i obećavati”, a nije se primio posla.

Njihova inicijativa, poručuje, apel je gradonačelniku da radi svoj posao kako bi roditelji imali minimalnu sigurnost da je s njihovom djecom u školi sve u redu.

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek smatra da će takav prijedlog podržati svi zastupnici jer je to nešto što nedostaje Gradu Zagrebu.

“Nedostaje nam kvalitetna priprema za situacije elementarnih nepogoda. Prošla godina je potpuno dokazala i ogolila što Grad Zagreb ima spremno kao protokole, što ima spremno od službi”, kaže Petek.

Ističe da je napravio izračun te da je Grad Zagreb za ured za hitne intervencije dosad potrošio preko 50 milijuna kuna, ali kada se dogodila situacija potresa, poplave i sličnog reakcija nije bila adekvatna. Postoje protokoli, no nažalost u praksi to nije primijenjeno, piše Otvoreno.


Komentari