Mrak Taritaš o smanjenju PDV-a na menstrualne potrepštine: ‘Riječ o vrlo nepravednom porezu koji plaćaju žene samo zato što su žene’

Anka Mrak Taritaš (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Saborska zastupnica i čelnica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš izrazila je nezadovoljstvo smanjenjem PDV-a na menstrualne potrepštine na 13 posto.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, najavila je da će u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog da se PDV smanji na 5 posto.

Napomenula je kako je prošlo već više od pola godine otkako se u Saboru raspravljalo o smanjenju PDV-a s 25 na 5 posto te je pri tome istaknula da su vladajući odbili taj prijedlog te da su sad nakon svih aktualnih događanja u Europi i svijetu odlučili smanjiti PDV na 13 posto.

Istaknula je kako je riječ o vrlo nepravednom porezu koji plaćaju žene samo zato što su žene.

“Zanimljivo je da su vladajući kod odbijanja bili svjesni kako je riječ o prijedlogu koji su trebali prihvatiti, pa su donijeli zaključak da će u roku od šest mjeseci napraviti analizu sa sagledavanjem cjelokupne problematike menstrualnog siromaštva te poduzeti potrebne aktivnosti za uklanjanje problema”, upozorila je Mrak Taritaš dodajući kako nakon isteka tih šest mjeseci još uvijek nema analize te je zamolila predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da dostavi analizu.

“Bit će zanimljivo vidjeti tko ju je napravio”, zaključila je.

Komentari