Mrak-Taritaš o problemu otpada: ‘Treba spriječiti da Zagreb postane smrdljivi grad. Čudi me da netko već nije obećao snježnje topove na Jakuševcu’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš na današnjoj konferenciji za medije, s kandidatima za zamjenike Markom Torjancem i Mirandom Mrsićem, predstavila je plan zbrinjavanja otpada u Zagrebu.

Dva problema ne spominje nitko

“O problemu otpada u Zagrebu se govori već 20 godina i još uvijek smo na istim temama, a dva problema ne spominje nitko – zbrinjavanje mulja iz pročistača i zbrinjavanje građevinskog otpada, koji već sad na Jakuševcu ima svoje brdo”, rekla je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je da pozicija nije ista kao prije nekoliko godina jer je definiran Centar za gospodarenje otpadom u Resniku i kompostana u Novskoj, ali upozorila da “nitko ne može obećavati zatvaranje Jakuševca dok se ne otvori Resnik” te dodala da će sanacija Jakuševca trajati još godinama nakon što se zatvori.

Treba spriječiti da Zagreb postane smrdljivi grad

Kao važan dio plana zbrinjavanja otpada Mrak-Taritaš je istaknula ugradnju podzemnih spremnika gdje god je to moguće i naplatu odvoženja otpada prema količini koju građani proizvode. “Umjesto smrada po cijelom gradu i razbacanih kanti, na svim površinama gdje je moguće treba ugraditi podzemne spremnike za otpad, a tamo gdje nije moguće, kao u centru, redovito odvoziti otpad”, rekla je Mrak-Taritaš te upozorila da treba spriječiti da “Zagreb postane smrdljivi grad”.

Dodala je kako grad mora poticati građane da razvrstavaju otpad “i to tako da im se to vidi na računima”.

Nije realno da se Jakuševac zatvori prije 2027.

Na pitanje o obećanju Pavičić Vukičević da će zatvoriti Jakuševac do 2025., Mrak-Taritaš je odgovorila kako smatra da nije realno da se to dogodi prije 2027. te ustvrdila da je “u predizbornoj kampanji sve moguće”.

“Čudim se da netko od kandidata, s obzirom na to što se sve obećava, nije već obećao snježne topove na Jakuševcu i novo gradsko skijalište”, ironično je zaključila Mrak-Taritaš.

Kandidat za zamjenika gradonačelnice Mirando Mrsić istaknuo je da u otpadu leže vrijedne sirovine te kako svi veliki gradovi na njima zarađuju, osim Zagreba, koji “plaća dodatno i guši se u smeću”. Razlog tome, kako je ustvrdio, je “ova gradska uprava i otpadna mafija”.

Zaključio je kako se nada da “Zagreb neće postati novi Napulj” te kako “treba prekinuti tokove između otpadne mafije i gradske vlasti”. Kandidat za zamjenika Marko Torjanac upozorio je na značaj ekološkog obrazovanja i kulture zaštite okoliša.

“Zaštita okoliša mora biti važan dio obrazovanja od predškolske dobi i djecu treba uključivati u sve sadržaje vezane za ekološki razvoj, na kojem se, što se nas tiče, mora temeljiti ukupni razvoja grada”, zaključio je Torjanac.


Komentari