Mrak Taritaš o pristupu pobačaju: ‘Ne može i ne smije se događati da svi, ili gotovo svi liječnici u jednoj bolnici koriste priziv savjesti’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Anka Mrak Taritaš najavila je da će u saborsku proceduru uputiti zaključak koji bi Vladu obvezao da u svim bolnicama osigura pristup pobačaju i drugim zahvatima za koje postoji priziv savjesti, kako bi se onemogućilo da se u nekoj od bolnica svi liječnici pozivaju na to pravo.

“Prema podacima udruga, 2020. 15 od 19 liječnika u KBC-u Sestre Milosrdnice i svih 20 liječnika iz bolnice “Sveti Duh” koristilo je priziv savjesti i odbijalo provoditi postupak prekida trudnoće na zahtjev.

Slična situacija je bila i u KBC-u Split te u još nekim hrvatskim gradovima. To znači da pravo na slobodno odlučivanje o rađanju postoji samo na papiru i da ga žene u stvarnosti ne mogu koristiti. Zato će GLAS u Saboru tražiti da se Ministarstvo obveže da hitno osigura dostupnost pobačaja u svim bolnicama u Hrvatskoj. Ne može i ne smije se događati da svi, ili gotovo svi, liječnici u jednoj bolnici koriste priziv savjesti”, poručila je čelnica GLAS-a.

Naglasak je stavila na kršenje Zakona o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kao i prava žene na izbor.

“Potpuno je suludo i neprihvatljivo da u dva najveća grada jedne EU članice u glavnim bolničkim centrima gotovo da i nema liječnika koji obavljaju taj postupak, što predstavlja i kršenje Zakona o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kao i prava žene na izbor”, naglasila je.


Komentari