MRAK TARITAŠ O PITANJU POBAČAJA: ‘Sigurna sam da će HDZ do zadnjeg daha tvrditi da nema potrebe da se te teme definiraju Ustavom’

Anka Mrak Taritaš (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Saborska zastupnica i čelnica GLASA-a Anka Mrak osvrnula se na ustavne promjene u provedbi referenduma koje predlaže Vlada. Istaknula je kako je Ustav je temeljni dokument i pravni akt svake države.

“Kada ulazite u nekakve promjene morate ući s razlogom, ciljem i idejom. Morate prihvatiti i neke druge argumente i ideje. Ja sam za to da se sjedne za stol, da se razgovara i da se vidi što je smisao i cilj. Nisam za ‘uzmi ili ostavi’. Svi smo nezadovoljni načinom na koji je definiran referendum”, rekla je Mrak Taritaš za N1.

Naglasila je svoje veliko nepovjerenje pema HDZ-u:

“HDZ jedno priča, drugo radi, a treće su mu namjere. Ipak, oko nekih stvari moramo sjesti i razgovarati. Uvijek me zanima što je konačni cilj. Odjednom se HDZ silom zauzima za referendum. Bojim se da to nije taj HDZ koji mi prepoznajemo”.

Smatra kako HDZ iza svega ima skrivene namjere, ali da to ipak nije razlog da se s njima ne razgovara o tome. Istaknula je kako će to biti ‘teško i mukotrpno’.

Pitanje ženskih prava

Osvrnula se o pitanju pobačaja i pravu žene na izbor te je rekla kako je HDZ imao priliku razriješiti taj problem.

“Predložili smo zaključak da se to računa kao prvo čitanje, a da se potom prebaci Vladi, koja je trebala pripremiti drugo čitanje. HDZ to nije želio”, istaknula je Mrak Taritaš.

Sigurna je da će HDZ do zadnjeg daha tvrditi da nema potrebe da se te teme definiraju Ustavom. Podsjetila je i na izglasavanje Istanbulske konvencije.

“Ne daj bože da se netko nešto predomisli i da se vratimo tamo gdje smo bili prije 40 godina. Sjetimo se samo Istanbulske konvencije. U tom trenutku je Plenković dozvolio tu podjelu. Dozvolio je da u HDZ-u budu ljudi koji neće podržati Istanbulsku jer je mislio da će od nas dobiti dovoljno glasova. On sebi to više neće dozvoliti”, smatra Mrak Taritaš.

Priziv savjesti

Navela je kako su bolnice te koje mi plaćamo iz proračuna te da one moraju osigurati elementarnu medicinsku mogućnost prekida trudnoće. Kaže kako je na to upozorila premijera Plenkovića.

“Ostao je jako zbunjen pitanjem, okrenuo se ministru Berošu i rekao ‘pripremi odgovor’. Do danas nisam odbila odgovor na to”, rekla je Mrak Taritaš.


Komentari