MRAK TARITAŠ NAVELA KRIVCE ZA KAŠNJENJE OBNOVE: ‘Svi se bave svim i svačim, samo ne kako obnoviti Zagreb’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš smatra da su glavni krivci za kašnjenje obnove Zagreba premijer Andrej Plenković, ministar Darko Horvat i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prošlo je točno 11 mjeseci od zagrebačkog potresa, a građani i dalje strahuju za svoje živote kada hodaju ulica ili borave u oštećenim stanovima. Na konferenciji ispred Stare gradske vijećnice Mrak Taritaš navela je one koje smatra glavnim krivcima za takvo stanje.

“Postoje dva krivca – jedan krivac je gospodin Plenković, odnosno ministar Horvat, a drugi krivac je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić”, izjavila je.

Ni o ravnatelju Fonda za obnovu Damiru Vanđeliću nije imala pohvale. Zaključila je da je svoju poziciju na čelu Fonda iskoristio isključivo za samopromociju. Također smatra da je njegova pozicija na čelu Fonda ovisna o tome hoće li se zamjeriti Plenkoviću.


Prikladnom osobom za čelo Fonda smatra nekoga tko je zaista spreman posvetiti se obnovi kao projektu koji će trajati godinama. Smatra da to treba biti osoba koja će reći: “ja to znam, ja to hoću, ja ću to organizirati i ja sam spreman sljedećih pet do 10 godina koliko će trajati obnova, biti na čelu tog Fonda i baviti se obnovom”.

Ustvrdila je da Zagreb 11 mjeseci nakon potresa trebao biti u dizalicama, ali umjesto toga ima samo tehničku dokumentaciju koja se mjeri kilogramima. Građani nisu dobili čak niti jasan hodogram kako će se obnova odvijati.

“To nema smisla, ne može biti tehnička dokumentacija koja je za obnovu bilo koje zgrade kompliciranija, složenija nego što je tehnička dokumentacija za ishođenje građevne dozvole”, istaknula je.

Napomenula je i da će GLAS razmisliti hoće li na predstojećim izborima podržati SDP-ovog kandidata Joška Klisovića. Istaknula je i da se kandidati bave raznim stvarima, ali ne i onim najvažnijim – obnovom Zagreba.

“Ali vidjela sam negdje natpis – 12 kandidata za gradonačelnika grada Zagreba. Odjedanput se svi bave svim i svačim, samo ne ono što bi trebala biti suština – kako obnoviti grad Zagreb, kako riješiti promet u gradu Zagrebu, kako dati budućnost gradu Zagrebu. A ovo, je li netko zna ćirilicu ili ne zna ćirilicu, slušao pokojnog Balaševića? Meni su bile oči pune suza jer ja sam odrasla s tim, ja i danas to sa sjetom slušam”, izjavila je Mrak Taritaš.

Komentari