MRAK TARITAŠ DUBOKO RAZOČARANA: ‘Hitno treba uvesti građanski odgoj i zabraniti ZDS. Podbacili smo kao društvo’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Istraživanje “Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola” koje je proveo Fakultet političkih znanosti u Zagrebu među 67 završnih razreda u 59 srednjih škola u Hrvatskoj pokazalo je zastrašujuće rezultate.

Naime, prema istraživanju, 33 posto maturanata smatra da je homoseksualnost bolest, a više od 50 posto da se ne bi trebala javno isticati. Jednako zabrinjavajuće je i to što 45 posto njih smatra da je u redu koristiti “Za dom spremni”, a više od 50 posto nije sigurno je li NDH bila fašistička tvorevina.

Rezultate je komentirala kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš.

“Ovakvi rezultati istraživanja još jednom pokazuju koliko smo kao društvo podbacili u usađivanju pozitivnih vrijednosti u generacije koje bi trebale biti naša glavna pokretačka snaga za budućnost i koje će uskoro biti aktivni sudionici političkih procesa u Hrvatskoj. Tome su sasvim sigurno doprinijeli društveni pokreti i političke stranke koje godinama sustavno promoviraju netoleranciju prema homoseksualnim osobama i oni koji se zalažu za rehabilitaciju ustaškog režima te njegovih simbola.

Sa ustaškim znakovljem godinama prigodno koketira i HDZ-ova Vlada, a nadamo da će i njima konačno postati jasno da “ZDS” treba Zakonom zabraniti u svim situacijama bez izuzetaka. Mladim ljudima državni vrh mora poslati jasnu poruku da je isticanje tih simbola i pozdrava neprihvatljivo uvijek i u svim situacijama.

Druga važna pouka ovog istraživanja je da smo potpuno zakazali po pitanju građanskog odgoja u školama. Ako dosad nije bilo jasno, sad valjda više nema dvojbe o tome da međupredmetni građanski odgoj nije dobar, da su rezultati takvog kurikuluma potpuno porazni te da što hitnije treba uvesti predmetni građanski odgoj u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj”, poručila je Anka Mrak Taritaš.


Komentari