Mračna strana Adventa: Kućice iznajmljuju samo tri tvrtke i sve su povezane s Bandićem

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Svaki spomen zagrebačkog Adventa u Zagrepčanima budi lijepe osjećaje, no to bi se moglo promijeniti kada se pogleda što i tko stoji iza ovog božićnog sajma na kojem se okrene pola milijarde kuna.

Kako prenosi Index, tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, kojeg s gradonačelnikom Milanom Bandićem veže prijateljstvo s njegovim vozačem Zdravkom Krajinom, tvrtka Kokoš ili jaje povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićeva dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika, bez natječaja su od gradonačelnika Zagreba dobili najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog od Grada je tako bez natječaja dobila pravo na iznajmljivanje 50 kućica na najatraktivnijim lokacijama – u Gajevoj, Bogovićevoj, Petrićevoj, na Cvjetnom trgu, u Varšavskoj i na trg ispred HNK. Ljuštinina je tvrtka dobila pravo da iznajmljuje kućice na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a Pepermint na istočnom dijelu glavnog zagrebačkog Trga.

Osim te tri tvrtke, tu su i drugi organizatori Adventa: tvrtka Svibanj projekt dobila je prostor Europskog trga na kojem organizira manifestaciju “Advent na Europskom trgu”. Osnovani su 2014. godine, a iste su godine dobili i organizaciju manifestacije na Adventu u središtu Zagreba. Advent na Strossu dobila je tvrtka Dobra nota, a iza te tvrtke stoji Zlatko Petrović-Pajo, osnivač sastava “Kraljevi ulice” te festivala uličnih pjevača “Cest is d’Best“ te “Ljeta na Strossu”. Tvrtka Katapult sa svojim tvrtkama kćerima je u organizaciji Adventa još od početaka 2010. godine, a ove su godine dobili Zrinjevac, Maksimir i Trg kralja Tomislava.

No tu prestaje sva sličnost s tri gore navedene tvrtke, tvrtkom Demo Rebus, tvrtkom Kokoš ili jaje te tvrtkom Pepermint d.o.o. Naime, procedura dobivanja prostora nije za sve ista, iz čega slijedi da druge tvrtke nisu u istoj poziciji kao i ove tri koje su poslove dobile direktno od Bandića.

Kako smo istražili, sve druge tvrtke prvo su se morale prijaviti Turističkoj zajednici Grada Zagreba na temelju godišnjeg Javnog poziva za prikupljanje prijava za sufinanciranje projekata i manifestacija te temeljem pozitivnog mišljenja TZ-a tražiti dozvolu od Grada Zagreba, a tri tvrtke koje su dobile najbolje lokacije u gradu nisu prošle tu proceduru.

“Ja sam gospodin gradonačelnik, ja se ne bavim kućicama”, rekao je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare 15. studenog ove godine, ali sve tvrtke koje iznajmljuju kućice ugostiteljima na zagrebačkom Adventu su dobile lokacije zahvaljujući članku 24. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, prema kojem gradonačelnik može neposredno dodijeliti lokaciju na javnoj površini.

Sve spomenute tvrtke, i one koje su išle preko TZ-a Grada Zagreba i one koje su direktno dobile lokacije, dobile su dozvolu tjedan dana nakon što su već službeno predstavljene kao organizatori Adventa na press-konferenciji Milana Bandića, Turističke zajednica Grada Zagreba i Ministarstva turizma.

Advent u Zagrebu najveća je božićno-novogodišnja manifestacija u Hrvatskoj. Prema podacima Porezne uprave, Turističke zajednice Grada Zagreba i Ministarstva turizma, građani i turisti na kućicama zagrebačkog Adventa, kojih ima na stotine, potroše više od pola milijarde kuna, odnosno više od 13 milijuna kuna svakog dana trajanja Adventa.

Za vrijeme Adventa Zagreb posjeti 140 tisuća turista, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već se godinama hvali nagradama prema kojima je zagrebački Advent ispred onog bečkog. Turistička zajednica ove će godine izdvojiti 5,5 milijuna kuna za tu manifestaciju, a poznat je i detaljni program. No, tu staje bilo kakva transparentnost.

U Splitu je još 4. studenog raspisan javni natječaj za izlaganje, prezentaciju i prodaju vlastitih proizvoda i usluga na Adventu u Splitu, odnosno za dodjelu kućica. Preko gradske tvrtke Tržnice natječaj za zadarski Advent raspisan je 7. studenog, dok je grad Karlovac još 1. studenog objavio poziv za dodjelu kućica s grafičkom shemom gdje se koja nalazi.

Poznato je svugdje, osim u glavnom gradu Hrvatske kojim upravlja Milan Bandić. Naime, ni ove godine nema natječaja iz kojeg bi bilo vidljivo kako se dodjeljuju kućice tijekom Adventa u Zagrebu, koliko od toga zaradi Grad Zagreb, koliko je točno iznajmljeno kućica i po kojoj cijeni, a ne postoji ni shema koja bi prikazivala položaj kućica za najam prije samog Adventa.

Prije dva tjedna održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen zagrebački Advent koji bi trebao započeti 1. prosinca i trajati do 7. siječnja sljedeće godine. Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, ministar turizma Gari Cappelli te aktualni zagrebački gradonačelnik Bandić najavili su Advent koji će biti bolji od onog u Beču, no o financijskoj strani, transparentnosti i tome kako su pojedini ljudi bliski Bandiću dobili priliku na pojedinim lokacijama u središtu Zagrebu iznajmljivati kućice nije bilo riječi. Jasno je i zašto.

Naime, Advent u Zagrebu funkcionira tako da pojedine tvrtke organiziraju događaje u Zagrebu za vrijeme Adventa na pojedinim zagrebačkim lokacijama. Pravo organiziranja događaja ujedno je i pravo na iznajmljivanje kućica ugostiteljima i obrtnicima. Cijene za kućice se kreću od 30 do preko 100 tisuća kuna, a ove će godine na zagrebačkom Adventu biti oko 250 kućica.

Službena konferencija na kojoj su predstavljeni organizatori zagrebačkog Adventa održana je 15. studenog, a tvrtka Kokoš ili jaje dobila je dozvolu tjedan dana kasnije. Dozvolu je 22. studenoga dobila i tvrtka Pepermint. Iz Demo Rebusa s novinarima nisu željeli razgovarati.

Te tri tvrtke ne samo da nisu prošle ni jednu proceduru koju su prošli ostali organizatori, već je mjesecima prije poznato koje lokacije pripadaju njima. Prema informacijama koje smo dobili iz Turističke zajednice grada Zagreba, oni već u mjesecima prije Adventa dobiju obavijest od Grada Zagreba da “ne zaborave” na tri gore navedene tvrtke i lokacije koje već godinama pripadaju njima.

“Turistička zajednica grada Zagreba svake godine raspisuje Javni poziv za prikupljanje prijava za sufinanciranje projekata i manifestacija za narednu godinu, a na isti se prijavljuju svi oni koji smatraju da zadovoljavaju propisane uvjete, pa tako i potencijalni sudionici Adventa u Zagrebu. Nakon provedene evaluacije pojedini organizator može postati dio platforme TZGZ-a Advent u Zagrebu ako od Grada Zagreba ishodi dozvolu za korištenje javne površine. Naime, neovisno o Javnom pozivu TZGZ-a i evaluaciji, svaki organizator pojedinog događanja mora se javiti Gradu Zagrebu za korištenje javne površine”, rekli su iz Turističke zajednice grada Zagreba na pitanje o tome tko i kako može biti organizator Adventa. No, ta pravila očito ne vrijede za sve.

“Zahtjev za korištenjem javne površine šalje se Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. U njemu se opisuje projekt, predaje se nacrt lokacije i specifikacija svih naprava i objekata. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet nam je odobrio zahtjev 22. 11. 2019. Ne postoji natječaj za korištenje lokacija za vrijeme Adventa, već se lokacije odobravaju putem zahtjeva koje povjerenstvo odobrava ili ne. Sve lokacije i svi festivali (Ledeni park, Klovićevi, Europski itd…) dobivaju dozvole na isti način. Procedura je svake godine ista”, kažu iz tvrtke Kokoš ili jaje.

“Fuliranje je prvo zagrebačko adventsko događanje koje se održava od 2012. godine. Od tada pa do danas, Grad i ponuda na Adventu doista su se jako razvili, a to nam je bio i cilj. Fuliranje se prvotno održavalo u Tomićevoj ulici. Nakon Tomićeve, preselili smo se i u Kurelčevu ulicu, da bi prije dvije godine projekt, zbog prostornih ograničenja na starim lokacijama, preselili na Trg Josipa Jurja Strossmayera. Podsjećam da su sve lokacije na kojima se održavalo Fuliranje bile potpuno zaboravljene i zapuštene u turističkom smislu”, navode iz tvrtke Kokoš ili jaje.

Tvrtka Pepermint, kojom upravljaju Tomislav Ricov i Boris Kovaček, ove je godine dobila istočni dio glavnog zagrebačkog Trga. Riječ je o tvrtki koja, između ostalog, drži zagrebačku Gradsku kavanu, a Ricov, začetnik Weekend Media Festivala, svojedobno je bio i dobitnik gradskog natječaja za upravljanje Arenom Zagreb. Osim toga, u rodbinskim je vezama s Jelenom Ricov, savjetnicom gradonačelnika Bandića. Naime, ona mu je sestra.

“Zahtjev smo ove godine podnijeli 23. 10. 2019. u Gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. U zahtjevu smo predali opis izgleda lokacije, tlocrt, broj i dimenzije kućica. Rješenje po zahtjevu izdano nam je 22.11.2019. od gore navedenog gradskog ureda. Od kad smo kao Pepermint agencija preuzeli organizaciju prolazili smo istu proceduru”, kažu iz Peperminta koji je također dobio dozvolu tjedan dana nakon što je službeno predstavljen kao organizator Adventa.

“U organizaciju Adventa u Zagrebu Pepermint agencija uključila se 2017. na poziv Johann Franck kavane koja je u ime ugostitelja s Trga bana J. Jelačića bila organizator Adventa na jednoj od adventskih lokacija koje se nalaze na istočnoj strani Trga. Udruženi ugostitelji s Trga 2015. su pokrenuli inicijativu da se, umjesto šatora na glavnom zagrebačkom Trgu koji je predstavljao nelegalnu konkurenciju obližnjim lokalima i koji je izgledom i sadržajem bio potpuno neprimjeren lokaciji, postave ugostiteljske kućice kao i na ostalim adventskim lokacijama u gradu. Pepermint d.o.o. jedna je od vodećih event agencija u Hrvatskoj i pozvana je kako bi svojom ekspertizom profesionalizirala organizaciju događanja „Božićna bajka“ i podigla tu adventsku lokaciju na viši nivo”, kažu iz Peperminta.

Tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog već godinama organizira Advent na najfrekventnijim lokacijama pa ima Gajevu, Bogovićevu, Petrićevu, Cvjetni trg, Varšavsku i trg ispred HNK. Program je nazvan “Božićni sajam na ulicama / Adventski vjenčić”. Mohenskog mnogi nazivaju i kraljem Adventa.

Naime, njegova veza je Zdravko Krajina koji se nedavno našao u fokusu javnosti jer je otkriveno da je Krajina, inače vozač u Gradskoj upravi, koji povremeno vozi i gradonačelnika Milana Bandića, nedavno za sitan novac dobio 51 kućicu na Trgu bana Jelačića pa ih za poprilično velik novac dao u podnajam za sajamsku ponudu.

Naglasimo na kraju kako kućice imaju i svoju cijenu koju organizatori plaćaju Gradu Zagrebu, a cijena je, prema službenom cjeniku, od 20 do 35 kuna po metru kvadratnom. Primjerice, za najveću kućicu plaća se manje od 10 tisuća kuna za cijelo vrijeme trajanja Adventa.

Ali prosječna cijena za krajnjeg korisnika, dakle ugostitelja i obrtnika koji unajmljuje kućice od tvrtki organizatora Adventa (što su gore navedene tvrtke) je u prosjeku 50 tisuća kuna plus PDV. Pa se lako može izračunati da organizatori od iznajmljivanja kućica, koje su prethodno dobili po niskoj cijeni od Grada Zagreba, zarade oko 13 milijuna kuna.

Grad Zagreb nikada nije otkrio podatak o tome koliko je ukupno kvadrata iznajmio Adventu, koliko je kućica, a ni koliko je novca Grad od te stavke utržio. Naravno, nema ni evidencije krajnjih korisnika kućica po kojem su kriteriju od organizatora dobili kućicu na pojedinoj lokaciji.

Komentari