Možemo! želi promijeniti šeficu ZKM-a, evo koga će navodno pogurati

Foto: Facebook ZKM

Završen je natječaj za ravnatelja Dramskog gradskog kazališta Gavella. Dražen Ferenčina i dalje ostaje na čelu toga zagrebačkog teatra još četiri godine ukoliko njegov izbor potvrdi Gradska skupština na sljedećem zasjedanju.

Procedura

Pravovremeno pristigle prijave pregledava Kazališno vijeće koje bira najbolju i predlaže kandidata Skupštini. A stigla je samo jedna pravovaljana prijava i to ona dosadašnjeg ravnatelja, piše Jutarnji list.

Uz njega prijavio se još i glumac Siniša Ružić čija prijava nije formalno ispravna.

Kazališno vijeće jer pod kontrolom nove vlasti pa se ni ne očekuje da će ga skupština spriječiti u novom izboru. Jedino je glumac Enes Vejzović, koji je ujedno i predstavnik Gavellinih zaposlenika, ostao od starog sastava vijeća.

Druga predstavnica je Kristina Bertanjoli, a Grad je imenovao Kseniju Zec kao zamjenicu predsjednika te Branka Čegeca i Ninu Gojić.

Ferečininu kanndidaturu prihvatili su jednoglasno, što bi značilo da uživa , barem prešutno, potporu politike.

S obzirom da vlast u svakom vijeću ima većinu (odluka vijeća ne mora biti jednoglasna već je dovoljna većina) predstavnici zaposlenika zapravo ne odlučuju ni o čemu.

Obnova

Gavella i dalje čeka na obnovu od potresa kao i dovršavanje druge scene, a to sve ovisi o donacijama iz Europe te se postavlja pitanje koliko će dugo čitav proces trajati.

Najvažnija uloga kazališnih vijeća jest dakle da nadziru izbor ravnatelja. Nadziru i financijsko poslovanje kazališta te ispunjavanje programa u skladu s njim. Kad je posrijedi
sam program, nemaju ništa s njim.

Članaovi vijeća

Stoga čudi što se u vijeća, ne jedino u Gavelli, negoli u svim zagrebačkim teatrima, a i drugim kulturnim ustanovama na proračunu, imenuju gotovo isključivo kulturnjaci. Kad su kazališta posrijedi, to su glumci, dramaturzi, profesori s akademija, većinom ljudi koji malo toga znaju o financijama, ugovorima, lizingu, najmu, obračunu troškova, a sve te procedure eto – nadziru.

Logika govori da bi u svakom takvom vijeću trebao sjediti makar jedan iskusan ekonomist ili pravnik. Takav bijedan pravnik ili ekonomist trebao dakako biti zainteresiran za kazalište,
trebao bi biti njegov redovit ili makar čest posjetitelj, koji shvaća koliko je kazalište kompliciran mehanizam, a svakako bi bio objektivniji u svojim prosudbama od primjerice glumca iz susjednoga teatra. Postojeći neformalni sistem ustanovio je pokojni gradonačelnik.

Osim toga u kulturna vijeća se biraju, razmjerno svom udjelu, simpatizeri svih stranaka u gradskom parlamentu, pa su tako i sad izabrani predstavnici Hrvatskih suverenista ili stranke Milan Bandić 365: Ana Lederer ili Tedi Lušetić. Treće, na čelo ustanove ne može doći osoba formalno učlanjena u stranku.

Za sve vijećnike ne možemo utvrditi koja stranka iza njih stoji, ali primjerice za Gavellu bismo mogli pretpostaviti sljedeće: ugledni pjesnik i poduzetnik u izdavaštvu Branko Čegec stigao je u kvoti SDP-a, a iz kvote Možemo! jesu Ksenija Zec, profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i plesna umjetnica, te Nina Gojić, mlada dramaturginja.

Hitni postupak

Sva kulturna vijeća dobila su nove članove na nedavnoj sjednici Gradske skupštine po hitnom postupku. Nekima je mandat istekao a nekima ne, primjerice članovima Vijeća Zagrebačkog kazališta mladih. Nemoguće je dokazati, ali takav hitan postupak možda je motiviran upravo činjenicom da je raspisan natječaj i za ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, odakle potječu neki od glavnih aktivista i današnjih dužnosnika sad vladajuće stranke u gradu, Možemo!

Urša Raukar, ZKM-ova glumica, danas je saborska zastupnica Možemo!, njihov je zastupnik i Vili Matula, također nekadašnji ZKMov zaposlenik, pri toj stranci je aktivan i simpatizer Danijel Ljuboja, glumac toga teatra i kandidat za ravnatelja na prošlom natječaju.

Program je sastavljao uz mentorstvo Gorana Sergeja Pristaša, profesora na zagrebačkoj ADU, danas kulturnog stratega iz sjene stranke Možemo! Koliko je dosad poznato, na natječaj se prijavila dosadašnja ravnateljica, Snježana Abramović Milković, kojoj bi to bio treći mandat.

Iza nje stoje rezultati, dobre predstave, solidne financije, mnogo rada, no aktivisti Možemo! listom su protiv nje. Vijeće kazališno, u starom sastavu, a kojemu je mandat istjecao tek u
ožujku ove godine, vjerojatno bi bilo za nju, kao stoje bilo i dosad, osobito ako bi iz stranke Možemo! pogurali Ljuboju da se ponovno kandidira. Ukratko, Možemo! zasad nije iznjedrio kakvu uglednu osobu da stane na čelo ZKM-a, ali nipošto ne želi da na toj poziciji ostane Snježana Abramović Milković.

Zasad znamo, natječaj traje, tek, što kažu kuloari: stranka Možemo! pogurat će novu, mladu osobu. Bilo kako bilo, o pravovaljanosti ponuda odlučivat će novi članovi Vijeća, Damir Markovina, Ivana Ivković i Una Bauer, koji su imenovani umjesto Ivice Prlendera, Marije Sekelez i Ljiljane Štokalo. Članovi vijeća iz redova zaposlenika jesu glumica Hrvojka Begović i Krešimir Jurić.

Komentari