Možemo! predstavilo svoje prijedloge Zakona o obnovi Zagreba: ‘Primjer nam treba biti Dubrovnik’

Foto: Facebook

Danas je platforma Možemo! na Trgu sv. Marka ispred ulaza u Vladu RH, održala konferenciju za medije na temu prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, prenosi N1.

Saborski zastupnik Tomislav Tomašević rekao je kako su članovi platforme bili u Dubrovniku upravo da bi vidjeli kako se taj grad obnavljao i još obnavlja nakon potresa. Iz razgovora s čelnim ljudima dubovačkog Instituta za obnovu, Konzervatorskog ureda, ali i građanskih inicijativa, shvatili su kako je u obnovi Zagreba najbolje imati jednu centralnu agenciju koja će voditi cijeli projekt. Inače se rasprši odgovornost, tvrdi Tomašević.

“Treba osnovati jednu centralnu instituciju koja će voditi obnovu, a to je po nama Zavod za obnovu Zagreba i okolice. Upravo na primjeru Dubrovnika vidimo da je ključno imati jednu centralnu instituciju koja vodi obnovu, inače se odgovornost rasprši i na kraju su svi odgovorni, a nitko nije odgovoran”, smatra.

Dodaje kako je sada planiramo da obnovu vodi čak šest institucija. “Od tih šest institucija ne vidimo niti jednu kao centralnu”, kaže Tomašević.

Ističe i da Možemo! smatra da je prvo čitanje zakona prošlo dobro, ali da neke stvari ipak treba mijenjati, posebice one vezane uz socijalne kriterije i založno pravo. Također su pismenim putem predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću uputili zahtjev da godišnji odmor završi 19. kolovoza kako bi se moglo početi raditi na drugom čitanju Zakona o obnovi Zagreba i okolice, međutim Sabor nakon stanke s radom kreće 2. rujna.

Saborska zastupnica Sandra Benčić osvrnula se na pitanje založnog prava, tj. činjenica da se – prema onome kako je zakon sada formiran – država planira upisati kao vlasnik nekretnine ako vlasnik stana ne može plaćati svoj dio obnove. Benčić je istaknula kako je to – prema onome što su im kazali u Dubrovniku – čak i tehnički-pravno nije izvedivo, ali u konačnici ni socijalno osjetljivo jer postoji dio naših sugrađana koji sami ne mogu plaćati obnovu.

“Potreban je drugi instrument za rješavanje toga problema od založnog prava, a zakon treba definirati i izvore financiranja obnove te godišnji omjer sredstava koji će biti uplaćivan, kaže Benčić. Također dodaju kako je potrebno zaustaviti ubranu gentrifikaciju centra Zagreba te poboljšati stambene i porezne politike.

Hoće li obnova Zagreba postati pljačka stoljeća? Nađi za Zagreb.info objasnio zašto je prijedlog Zakona o obnovi Zagreba loš


Komentari