Mostovci u saborsku proceduru upućuju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Most NL na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavio kako upućuje u saborsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ovaj zakonski prijedlog najavili su u tjednu uoči Božića, te su ga uputili u javnu raspravu koja je trajala od 18. siječnja do 20. veljače.

Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i saborski zastupnik Marko Sladoljev izložili su što je Most ovim potezom postigao.

Saborski zastupnik Sladoljev istaknuo je kako ovim zakonskim prijedlogom Most želi postići da se ustroji registar stvarnih vlasnika tvrtki i pravnih osoba u RH, da on bude javno dostupan svakome i objavljen na internetskim stranicama.

„Smatramo da je važeći zakon koji je vladajuća većina donijela u listopadu 2017., usprkos kritikama stručnjaka, neovisnih državnih tijela i civilnog društva, ograničavajuć i netransparentan. Po njemu, praktički nitko, osim državnih institucija, nema uvid u podatke iz registra.  Na ovaj prijedlog motivirala su nas i iskustva drugih zemalja EU, poput Velike Britanije i Nizozemske, koje su već ustrojile i javno objavile svoje registre“, istaknuo je Sladoljev.

Osim toga, napomenuo je Sladoljev, na predlaganje ovoga Zakona motivirali su nas i procesi koji su trenutno u tijeku u tijelima EU gdje se donosi nova direktiva kojom će se svim državama članicama naložiti objava registra.

Saborski zastupnik Grmoja napomenuo je kako se Most u javnoj raspravi konzultirao i s Povjerenicom za informiranje, koja je neovisno državno tijelo, te koja nam je o Nacrtu zakona dala mišljenje u pisanom obliku.

„Iz mišljenja Povjerenice jasno proizlazi da nema zapreka za objavu dijela podataka iz registra. Također, Povjerenica je preporučila da ovaj naš zakonski prijedlog dopunimo tako da propišemo da podatci iz Registra moraju biti dostupni za sve korisnike besplatno i u strojno-čitljivom obliku. Te sugestije ćemo svakako uvažiti te se na njima zahvaljujemo, jer će pridonijeti transparentnosti koja je cilj Mosta“, rekao je Grmoja.

Grmoja je istaknuo kako Most i u ovoj saborskoj stanci nastavlja sa svojim inicijativama, te podsjetio kako je u ponedjeljak najavljeno puštanje u saborsku proceduru Prijedloga odluke o proglašenju IGP-a.

„ Važno je naglasiti kako je Zakon o arhivima, na kojem Most inzistira, konačno otvorio arhive, a ovim prijedlogom Zakona, Most želi učiniti dostupnim i aktualne važne podatke kao što su informacije o stvarnim vlasnicima tvrtki“, rekao je Grmoja.


Komentari