Most: ‘Reformi nema jer ih vladajući ne žele, cilj im je zadržati postojeći sustav’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Mosta nezavisnih lista osvrnuli su se na izvještaj Europske komisije u okviru Europskog semestra za 2018. godinu, u kojima se analizira stanje u svakoj od članica Europske unije, te istaknuli model javne uprave koji bi se riješili glavni problemi, a prijedlog reforme objašnjen je u animiranom filmu.

Na konferenciji za medije sudjelovali su čelnik Mosta Božo Petrov te saborski zastupnici Tomislav Žagar, Ivana Ninčević-Lesandrić i Nikola Grmoja.

„Jučer smo vidjeli potvrdu da Hrvatska jako loše stoji u praktički svim područjima. Zaključak je da se reforme ne provode, pa ni one koje Vlada sama najavljuje. To je samo potvrda da se reforme u Hrvatskoj shvaćaju jako površno, da iza tako važne riječi uglavnom stoje samo mali kozmetički zahvati. Ni za jedno područje nismo dobili čisti i jasni napredak. Postavlja se pitanje razumije li Vlada RH koje su to obaveze koje mora izvršavati u interesu RH i njezinih građana? Država nam izumire, rast BDP-a nije dovoljan za pokrivanje kamata, a na najnovijoj ljestvici ekonomskih sloboda smo na 92. mjestu,“ kazao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Politički tajnik i saborski zastupnik Nikola Grmoja istaknuo je: „Reformi nema zato što je sustav usavršen u lopovskoj ravnoteži i nikome od vladajućih ne pada na pamet mijenjati ga ili provoditi reforme. Zbog toga je ovakav sustav potrebno uzdrmati. Hrvatska je suočena s velikim problemima, od nezaposlenosti, odlaska mladih, zato je Most svojom platformom Pokret ostanka upravo sve to pokušao obuhvatiti i pružiti model po kojem bi napravili prave reforme u važnim područjima. Ali mi nismo fokusirani samo na probleme koliko na nuđenje rješenja. Most je obuhvatio sedam područja u kojima nudimo kvalitetne promjene, za sada su to pravosuđe, energetiku, poljoprivredu, zdravstvo, poduzetništvo i javnu upravu.“

Saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić istaknula je: „Iz perspektive poduzetnika i to mikro poduzetnika, mogu samo reci da već  godinama slušamo o rasterećenju poduzetništva,  kako administrativnom tako i poreznom, a sve što danas možemo vidjeti je najava o usvajanju akcijskog plana koji će rastereti poduzetnike. Dakle, opet nam se rasterećenje poduzetništva temelji na dokumentima, planovima, strategijama, a ne na provedbi“.

Dodala je da smo od preko 10 milijardi eura na raspolaganju mi povukli svega 8 posto odnosno oko 1 milijardu. Dakle, osim sto kočimo rast i razvoj poduzetništva administrativno i poreznim nametima, ne znamo ni upravljati onim sto imamo na raspolaganju. Da to znamo, ne bi nam 2099 prijava u vrijednosti od 250 milijuna kuna za razvoj poduzetništva i otvaranje radnih mjesta,  84 dana  stajale na hodnicima, a rezultati natječaja umjesto 120 dana trajali godinu i 3 mjeseca. I na kraju taj isti natječaj je jednostavno ukinut zauvijek.

„Jedini natječaj koji je bio na raspolaganju mikro i malim poduzetnicima i obrtnicima. Dok se na ovakav način odnosimo, za nas nema pomaka i bit ćemo pri dnu ljestvice EU zemalja. Most zato u sklopu svoga Pokreta ostanka nudi preko 20 mjera koje idu prema poboljšanju položaja poduzetništva koje je generator ekonomskog razvoja i mjesto zapošljavanja građana“, zaključila je Ninčević-Lesandrić.

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Žagar istaknuo je kako je Most u sklopu Pokreta ostanka prezentirao tri pilot projekta iz domene javne uprave, za koji su osigurana sredstva EU, koji gotov stoji od travnja prošle godine u ministarstvu i skuplja prašinu, a itekako bi pomogao reformi javne uprave, te se u njemu referiramo upravo na one dijelove administrativnog aparata koje su nam u izvješću Europske komisije istaknuti kao NO PROGRESS.

„Budući je javna uprava često javnosti teško razumljiva, baš kao i naš glomazni birokratski aparat, napravili smo animirani film kako bi jednostavnije predočili što točno treba učiniti“, zaključio je Žagar.


Komentari