Most: ‘Predsjednik Vlade i njegova potpredsjednica ne odgovaraju na pitanja o sadržaju objavljenih mailova, za koje su samo oni odgovorni’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Mosta NL Nikola Grmoja i Tomislav Panenić na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru govorili su o objavi korespondencije potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić i pokretanju inicijative o stavljanju u raspravu izmjene odluke o osnivanju saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor. Istaknuli su kako je objava mailova na portalu Indeks.hr potvrdila ono što je Most od početka tvrdio, a to je da  je Martina Dalić vodila cijeli proces pripreme i pisanja samog lex Agrokora.

„Cijela korespondencija potvrđuje da je sve ono što mi govorimo već više od godinu dana bilo točno. Martina Dalić je vodila cijeli proces i očigledno ga je privatizirala. Način na koji je to napravila pokazuje da su svi detalji oko lex Agrokora dogovoreni, komunicirani i odrađeni izvan institucija.  A koji su bili motivi Martine Dalić, pokazuje činjenica  da su svi dečki naše Margaret Thatcher završili kao savjetnici u Agrokoru s milijunskim nagradama. Jasno je i da odlazak Ante Ramljaka nije bio dovoljan i da je trebala otići i Martina Dalić, zato smo i pokrenuli njezin opoziv, ali ona je zahvaljujući tankoj većini uspjela ostati na svojoj poziciji. Oni koji su podigli ruke u Hrvatskom saboru za Martinu Dalić, morali bi preispitati svoju odluku stoje li i dalje iza nje“, rekao je Nikola Grmoja.

Grmoja se osvrnuo i na reakciju premijera Andreja Plenkovića, koji je bezrezervno stao iza potpredsjednice Vlade Martine Dalić i pokušao prebaciti odgovornost na Most.

„Premijer je neuspješno i čistim spinom pokušao prozvati Most. Zašto bi onda Most neposredno nakon ovoga izašao iz Vlade, zašto bi glasovali protiv ministra Marića, ako je Most imao ikakav interes. Čelnici Mosta nisu ni u objavljenoj korespondenciji. S druge strane, ni od predsjednika Vlade niti od potpredsjednice, nismo dobili odgovore na najvažnija pitanja, nisu objasnili sadržaj korespondencije, nego spinom prebacili odgovornostMinistrica Dalić je i po svojoj funkciji bila izravno nadležna za Agrokor i mora odgovarati na što je sumnjivo pristala i provodila. Sve izvan toga služi izbjegavanju odgovora na ta pitanja. Most je htio stručnu financijsku analizu Agrokora, a na kraju je glavnu riječ vodio pravnik, odvjetnik Boris Šavorić, a ne zna se ni tko ga je imenovao i pozvao i zašto baš njega“, istaknuo je Grmoja.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić naglasio je kako je analiza prepiske potpredsjednice Vlade otkrila jednu jako lošu i štetnu poruku, gdje svim ulagačima poručuje da u Hrvatskoj, bez suradnje s državom, ne mogu uspjeti.

„Ovaj navod iz objavljene korespondencije potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, obrta i poduzetništva pokazuje stanje društva i politike koja i daje želi kontrolirati gospodarske tijekove i to je jako loše. To je poruka svim potencijalnim investitorima kako bez kontakta s politikom u Hrvatskoj nema investicija“, rekao je Panenić.

Istaknuo je i kako je objavljeno da potpredsjednica Vlade ne dijeli stavove s premijerom vezano uz otkup INA-e.

Premijer je 2016. izašao s namjerom da država otkupi INA-u, a sada je očito da ministrica Dalić to nema u planu. Jasno je da Vlada nije imala stvarnu namjeru, pa je ugrožen model da država otkupi INA-u. Smatram da Odbor za gospodarstvo mora sazvati hitnu sjednicu i predložit ću to predsjedniku Odbora jer se moraju razjasniti aspekti ove korespondencije ministrice Dalić koja je izašla u javnost, a koja mnogo toga otkriva, jer je očito da ovo nije kraj slučaja Agrokor“, kazao je Panenić.

Nikola Grmoja je pojasnio kako je na dnevnom redu Hrvatskog sabora izmjena odluke o osnivanju saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, iz koje je izdvojena točka o kvaliteti financijskih izvješća, kako povjerenstvo ne bi bilo u koliziji sa sudskim postupkom.

Po novom poslovniku ovaj prijedlog trebaju staviti u raspravu, a to će biti prilika da otvori slučaj Agrokor i preispitaju dosadašnje odluke. Kad skupimo 30 potpisa moraju staviti odluku na raspravu u roku sedam dana“, dodao je Grmoja.


Komentari