Most: ‘Grad u gradu’ nije u skladu s GUP-om i ne poštuje spomeničku vrijednost Velesajma

Foto: MOST

Zbog netransparentnosti projekta koja je vidljiva već u ovom stadiju, kako kažu iz Mosta nezavisnih lista, upućuju priopćenje javnosti u kojem su se osvrnuli na planove izgradnje “Zagrebačkog Manhattana”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“‘Danas želimo upozoriti na novo planirano devastiranje našeg grada. Most nije protiv investicija i gradskog razvoja, ali je protiv investicija na ovakav način. Prije nego dobijemo pogled s dvjestotog  kata na nesanirano odlagalište Jakuševec, nepostojeću žičaru,  poluruševinu bolnice u Blatu i druge znamenitosti koje nam je omogućio gradonačelnik Bandić, dignimo glas protiv još jedne urbanističke noćne more’ – izjavio je koordinator za Grad Zagreb za europarlamentarne izbore Vedran Jerković.

Kao najveći problem istaknula se ustaljena praksa da vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj našeg grada, bez suradnje sa strukom i javnošću.

‘Prostor grada se ne sagledava kao cjelina koja se treba razvijati planski, gdje svi zahvati u gradu imaju međusobnu poveznicu, nego se vrši stihijsko zadiranje u gradske prostore. Trenutno se zahvati vrše točkasto, izolirano, bez temeljitog planiranja, razvijene infrastrukture koja bi podržala takve projekte. Napomenimo da u jednom Beču, čijim prijateljstvom se naš gradonačelnik voli hvaliti, urbanističke institucije provode detaljne, multidisciplinarne i dugotrajne procese usmjerene prema budućnosti, da se infrastruktura gradi 5-10 godina unaprijed i da je u čitav proces uključena javnost uz medijaciju struke. Nadalje, pri osmišljavanju ovog projekta, da li je naš glavni projektant i urbanista, Milan Bandić, tražio savjet i ekspertizu Geološkog instituta, s obzirom da je to područje vodonosan teren, teren s pitkom i termalnom vodom i samim time vrlo zahtjevan po  pitanju stabilnosti i opasnosti od potresa – pretpostavka je da nije, jer on sve zna najbolje’ – izjavila je arhitektica i Mostova vijećnica MO Maksimirska naselja Sandra Bartulović.

Vrlo simptomatično je da je javni poziv za projekt ‘Grad u gradu’ trajao svega 15 dana, što je izuzetno kratak rok za predmetnu zonu, koja je jedna od ključnih u budućem razvoju grada – struka smatra je za ovaj zahvat bio potreban institut javnog arhitektonsko – urbanističkog natječaja.

„Pokazalo se da su svi zahtjevi i inzistiranja struke pri planiranju ovog projekta pogaženi – po prvim naznakama prostornog planiranja predočenim skicama datim uz Poziv arhitektima za sudjelovanjem u javnom natječaju, objavljenom 23.03.2019. godine od strane partnera – investitora iz Dubaija jasno je da se ne poštuje se GUP Grada Zagreba ni spomenička vrijednost prostora Velesajma te da se već sada aktivnosti ne provode u skladu sa trenutno važećim prostorno planskim i projektantskim procedurama.“ – zaključila je Sandra Bartulović.

‘Pogledajte samo Maksimirski stadion, u koji je u posljednjih 20-ak godina uloženo više od 100 milijuna eura – doslovno se raspada, nije više samo estetski, nego i sigurnosni problem. On je najbolja slika kako se naš novac troši kad su u pitanju građevinski projekti u Gradu Zagrebu. Nažalost, građane opasnost ne očekuje samo ako odluče proći pokraj stadiona, već i u mnogim drugim zagrebačkim ulicama – posljednji primjer je fasada koja je pala na pločnik jučer u Bauerovoj, a prisjetimo se i prozora koji su padali sa škola, očajnog  stanja drugih sportskih objekata preko kojih Grad planira izvući još novca za svoje dugove’ – izjavio je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev”.


Komentari