Mislav Herman novi je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, SDP-ovci odlučili biti suzdržani prilikom glasanja

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova podržali izbor Mislava Hermana (HDZ) za predsjednika Skupštine koji je na toj dužnosti naslijedio Dragu Prgometa.

Herman je izabran je s 30 glasova ‘za’, sedam protiv i osam suzdržanih nakon što je Prgomet razriješen s dužnosti na osobni zahtjev zbog, kako je obrazloženo, stručnih i znanstvenih obveza.

U prvom je obraćanju kazao da će biti uključiv, poticati različitost stavova i mišljenja te razmotriti sve konstruktivne prijedloge.

“Nalazimo se u izazovnim vremenima i zajedništvo nam je potrebno više nego ikad prije. Trebamo udružiti snage, mudrost, znanje i kompetenciju kako bismo radili na poboljšanju života naših sugrađana”, poručio je Herman.

SDP-ovi gradski zastupnici odlučili biti suzdržani prilikom glasanja jer je većina u Gradskoj skupštini svojedobno odbila promjenu na dužnosti potpredsjednika Skupštine nakon što je Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku), podržavajući proračun za 2020., prešao na stranu većine.

Matej Mišić (SDP) rekao je da nemaju ništa protiv Hermana, međutim postoji problem koji se temelji na članku 13. Poslovnika Skupštine, u kojem piše da se dva potpredsjednika Skupštine biraju na prijedlog većine, a dva na prijedlog manjine.

Ovaj prijedlog za promjenom predsjednika Skupštine potpisalo je 26 zastupnika, ali je problem, kaže, Mišić, što se među njima nalaze i tri potpredsjednika Skupštine.

“Jedan od potpredsjednika Skupštine dolazi iz redova manjine, a prilikom zadnjeg izglasavanja proračunu istom je dao podršku i de facto postao zastupnik većine. Na 31. sjednici Skupštine zastupnici manjine tražili su da se zbog toga taj potpredsjednik razriješi i zamijeni stvarnim zastupnikom manjine, što je odbijeno”, objasnio je.

Krešimir Kartelo je podsjetio da Neovisni za Hrvatsku, kad su iz većine prešli u oporbu, nisu dobili ni jedno mjesto u skupštinskim odborima.

“Dobili smo nula. To je bio konsenzus oporbe. To je politička kultura o kojoj se ovdje govori. Zaslugom Stanka Kordića to je promijenjeno. Navedite mi jednu ustanovu u Gradu Zagrebu u kojoj su predstavnici Neovisnih. Nema ih”, kazao je.

 


Komentari