MIRKO KOVAČ: Bernardić i Petrov mogli su pokrenuti raspravu o Marakeškom sporazumu, ali nisu htjeli

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i čelnik Mosta Božo Petrov suglasni su bili u ponedjeljak oko toga da je Sabor trebao raspravljati o Marakeškom sporazumu, no dok ga Bernardić žestoko zagovara, Petrov ocjenjuje da predstavlja ugrozu za sigurnost Hrvatske, a Miro Kovač (HDZ) im odgovara da su imali mogućnost pokrenuti raspravu o tom sporazumu ali da to nisu učinili te ih pozvao da ne manipuliraju i dezinformiraju javnost.

“Kad su na dnevnom redu teme oko kojih se ideološki ne mogu suglasiti u HDZ-u te se teme guraju pod tepih, a rasprava se skriva od očiju javnosti. Čega se bojite, mislim da je Sabor trebao, ali još uvijek stigne, raspravljati o jednom tako važnom globalnom sporazum”, poručio je Bernardić u stanci za slobodan govor na početku saborskog zasjedanja.

Izbjegavajući raspravu, kaže, neki dodatno unose nemir u javni prostor, plašeći građane s migrantima i pokušavaju na toj temi skupiti političke poene, dok je istina sasvim drugačija.

Migranti, rekao je Bernardić, ionako ne žele ostati u Hrvatskoj, jer kad saznaju kakva je situacija kod nas – i oni bježe glavom bez obzira.

“Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i prilika je, kada se u Marakešu odvija konferencija o migrantu, da progovorimo o tom Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i regularne migracije. To nije klasični ugovor, on se ne potpisuje i ne ratificira već je to katalog mjera koji se odnosi na legalne migracije, a države članice UN-a mogu birati žele li inkorporirati i u koje od njih su im najprihvatljivije”, izjavio je šef SDP-a.

Smatra da je vrijeme da se progovori o tome “koliko god se to nekome u ovoj dvorani ne sviđa”. A to, ustvrdio je, ne odgovara saborskoj većini na čelu s HDZ-om “jer se ne žele konfrontirati s radikalno konzervativnim građanima od kojih su dobivali glasove, a koji imaju drugačije stavove o tom sporazumu od aktualne vlade”.

Petrov: Marakeški sporazum ugroza je sigurnosti

Čelnik Mosta Božo Petrov pak poručuje da Marakeški sporazum predstavlja ugrozu za sigurnost Hrvatske i njezinih građana.

“Zbog čega će to biti opasnost? Od 2015. do danas susjedne zemlje su zajedno s Hrvatskom rješavale problem migranata, a danas susjedne zemlje odbijaju ići u Marakeš. Zašto, ako je sve s tim dokumentom u redu”, upitao je Petrov.

Amerika, koja je bila partner Hrvatskoj na njezinu putu u neovisnost, također, ističe čelnik Mosta, ne želi biti dio Marakeškog sporazuma.

Od koga ćemo mi tražiti onda pomoć kad sve susjedne zemlje ne žele biti dio tog pakta? Od Junckera čija je ideja da sve zemlje članice EU nisu jednake, dodao je.

Petrov je opetovano zamjerio jer se o Marakeškom sporazumu nije raspravljalo na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

“Ako je sve tako dobro, zašto nismo imali mogućnost o tome govoriti, čak nije omogućeno ni glasovanje na Odboru za vanjsku politiku da se o tome raspravlja u Saboru?” pitao je Petrov vladajuće.

Kovač: Petrov i Bernardić kasno u Marakeš stižu

“Petrov i Bernardić kasno u Marakeš stižu”, kazao je Miro Kovač (HDZ) poručivši kako saborski poslovnik omogućava da se u Saboru može govoriti o svim temama, ali da Petrov i Bernardić nisu iskoristili te mogućnosti.

“Zašto to niste tražili? Poslovnik kaže da možete podnijeti interpelaciju, gdje je ta interpelacija, ja je nisam vidio. Jeste li tražili uvrštenje u dnevni red  da se raspravi ta tema, nema ni toga?”, kazao je Kovač istaknuvši kako je raspravu o Marakeškom sporazumu organizirao jedino Odbor za vanjsku politiku na njegovu inicijativu.

“Slušamo bajke Petrova kako je on veliki borac za demokraciju i istinu. Tko vam je branio raspravu. Ja sam prvi za raspravu i organizirao sam je na svom odboru, a jeste li ju vi organizirali?  Niste.”, dodao je Kovač optuživši Petrova i Bernardića za manipulaciju i dezinformiranje.


Komentari