MIP odbio Bernardiću skinuti imunitet! Što bi to moglo značiti Marasu, protiv kojeg je isto najavljena tužba?

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u utorak skinuti zastupnički imunitet Davoru Bernardiću (SDP) radi pokretanja sudskog postupka.

MIP je odlučio uskratiti skidanje imuniteta Bernardiću radi privatne tužbe za klevetu Hrvatske lutrije, u skladu s dosadašnjom praksom kada se radi o kaznenim djelima klevete i uvredama te činjenicom da se kazneni postupak može nastaviti po isteku zastupničkog mandata. Stav je Povjerenstva da bi vođenje kaznenog postupka moglo onemogućiti zastupnika u redovitom obnašanju njegove dužnosti i utjecati na rad Sabora, obrazložio je predsjednik Povjerenstva Robert Jankovics.

Podsjetimo, SDP-ovac Gordan Maras je početkom srpnja izjavio kako HDZ “brine kako isplaćivati bonuse u javnim poduzećima svojim direktorima” te dodao kako su direktorima u Hrvatskoj lutriji, unatoč korona krizi, isplaćeni bonusi.

Iz Hrvatske lutrije oštro su tada demantirali izjave SDP-ovca Gordana Marasa, koji je tada bio kandidat na listi za parlamentarne izjave.

Hrvatska Lutrija

U Hrvatskoj Lutriji je odmah održana izvanredna press konferencija, kako su naveli zbog optužbi “gospodina Bernardića i gospodina Marasa iz SDP-a”, gdje su ustvrdili kako zbog koronakrize u ovoj godini nije bilo niti će biti isplata bonusa zaposlenicima HL-a.

Dodali su tada iz HL-a kako se izvanredna situacija uzrokovana širenjem koronavirusa, negativno reflektirala i na njihovo poslovanje. “Zatvaranje svih prodajnih mjesta rezultiralo je padom prometa i prihoda od priređivanja igara na sreću, a preko 1200 radnika nije obavljalo svoje poslove i radne zadatke. Neovisno o tome, Hrvatska Lutrija niti u jednom trenutku nije kao mjeru razmatrala ni posegnula za mogućnošću otpuštanja radnika, naglasili su tada.

Prilikom donošenja poslovnih odluka prije svega se vodilo računa o zaštiti svih zaposlenika i očuvanju svih radnih mjesta – sačuvana su sva radna mjesta, uključujući i 190 radnika koji imaju ugovore na određeno vrijeme. Postignut je dogovor sa socijalnim partnerima o neisplati prigodnog dara u naravi povodom Uskrsa u 2020. godini, a odazvali smo se inicijativama “Zajedno za Zagreb“ i “Hrvatska protiv koronavirusa“- odricanjem cijele plaće Uprave i dijela plaće rukovodstva, donirana su sredstva za navedene akcije.

Hrvatska Lutrija je tijekom korona krize za podmirenje obveza prema radnicima s osnova isplate plaće osigurala sredstva iz vlastitih izvora. S druge strane nismo imali pravo na korištenje mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu. Za razliku od ostalih konkurenata na tržištu, privatnih priređivača, koji ostvaruju višemilijunske dobiti, ali su iskoristili pomoć države, Hrvatska Lutrija svoju kompletnu dobit uplaćuje u državni proračun. Tijekom protekle tri godine Hrvatska Lutrija je ostvarila rekordne rezultate kako po realiziranoj dobiti tako i po doprinosu u Državni proračun”

Uputili su tada i poruku Bernardiću i Marasu

“Na samom kraju pozivamo glavne aktere i lidere SDP-a da prestanu iznositi gluposti i širiti laži, već da se umjesto ispraznih priča, prime ozbiljnog posla. Hrvatska Lutrija za sve, bilo o pravima radnika bilo o rezultatima poslovanja može dostaviti dokaze u pisanoj formi i papirnatom obliku, no pitanje je koliko se gospoda Bernardić i Maras mogu snaći kako s papirima tako i brojkama. Spomenutoj gospodi još jednom poručujemo da umjesto na jeziku, djelima pokažu konkretne aktivnosti iskazane brige za građane te jasno kažu čega su se oni odrekli u ovom kriznom periodu i na koji način su konkretno pomogli.

Zbog kleveta koje su iznesene u medijima Hrvatska Lutrija je angažirala odvjetnike, a sav novac nakon dobivenog spora, uplatit će se u humanitarne svrhe”, rečeno je na press konferenciji.

Bernardić prozvao i Plenkovića

Dodatno, u debati za parlamentarne izbore na Novoj TV, u srpnju, Davor Bernardić je prozvao Andreja Plenkovića dodaši kako je vlada trebala uštedjeti na nepotrebnim troškovima, a tada se referirao upravo na navodni bonus HL-a predsjednika Uprave Hrvatske lutrije Marija Musu, koji je 5. lipnja u svoju imovinsku karticu upisao iznos od 193.444,13 kuna. Naveo je kako je to “Nagrada dodatak plaći za ostvarene ciljeve i poslovne rezultate”.

Plenković je podsjetio da je Musa to demantirao. “Nikakvih bonusa nije bilo”. To je istina, Musa zbilja jest demantirao ovu informaciju, ali šef Uprave Hrvatske lutrije nije objasnio odakle se onda taj iznos pojavio u njegovoj imovinskoj kartici. Najavio je tada tek da će tužiti predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa koji je s tom informacijom prvi izašao u javnost.

Plenković je tada u dva navrata branio gospodina Musu. “Sigurno ništa nije napravljeno u ovoj godini, to jednostavno nije točno. Takvih ponašanja u javnim poduzećima u ovom trenutku nije bilo”, rekao je komentirajući Bernardićevu izjavu da si je Musa usred krize s koronom isplatio skoro 200.000 kuna bonusa.

Današnji čelnik SDP-s Peđa Grbin tada je putem Twittera dijelio poveznicu na Musinu imovinsku karticu, prozivajući isto pritom premijera.

Pitanje je kako bi se ova situacija mogla odraziti na SDP-ovca Gordana Marasa s obzirom da je i prema njemu najavljena tužba, a da isti više nema zastupnički imunitet.


Komentari