Ministrica obećava: ‘Europska unija ove godine daje 89 milijuna eura za obnovu Zagreba, ukupno očekujemo pola milijade’

CROPIX/Ilustracija

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je u nedjelju za Dnevnik HTV-a da Hrvatska za obnovu Zagreba stradalog u potresu iz europskog Fonda solidarnosti očekuje oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine.

Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura iz višegodišnjeg proračunskog okvira do 2027. kao i dio sredstava iz instrumenata nove generacije te Fonda solidarnosti.

“Nažalost, na primjeru Zagreba se vidi kolika je potreba za korištenjem tih sredstava. Hrvatska je na vrijeme reagirala, prijavila se u Fond za solidarnost. Za obnovu Zagreba iz tog fonda očekujemo oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine#, rekla je ministrica Nataša Tramišak.

Po istom principu možemo, najavila je, tražiti i novac za saniranje poplava. Treba utvrditi razmjere štete, prijaviti se pravodobno u fond, dodala je.

Na pitanje je li spremna na golem posao koji je čeka Tramišak kaže kako je “ovo jedna velika prilika za Hrvatsku. Ta su nam sredstva prijeko potrebna za ulaganje u gospodarstvo, rast i razvoj – istraživanja, inovacije, poljoprivredu i zdravstvo”.

Priprema se Nacionalni program oporavka za korištenje ovog prvog okvira za oporavak i otpornost EU-a gdje imamo na raspolaganju gotovo 9,4 milijarde. Već krajem godine trebali bi dobiti prvi avans, najavila je.

Dodala je kako Nacionalni program oporavka mora biti gotov do kraja listopada, ali se čekaju dodatne smjernice Europske komisije.

Na pitanje je li dobivanje novca uvjetovano provođenjem većih reformi, odgovorila je da su posljednjih nekoliko godina reforme u javnom sektoru već započete.

Zagrepčani masno plaćaju i pročišćavanje kiše, a evo i zašto!

Komentari