Ministrica Divjak odlazi s ministarskog mjesta ako u petak ne prođe ovaj zakon?

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravljat će o konačnom prijedlogu Zakona o udžbenicima kojim bi se učenicima omogućile lakše školske torbe i više digitalne nastave te jeftinija kupnja za roditelje. Datum rasprave zakazan je za četvrtak, pretposljednji radni dan Hrvatskog sabora prije zimske stanke.

Prema ovom zakonu najviša cijena i masa kompleta udžbenika po razredima težit će od prvog do četvrtog razreda osnovne škole najviše tri kilograma i iznositi do 460 kn, za peti i šesti razred mogli bi težiti pet, a za sedmi i osmi šest kilograma.

Zakon je u Saboru predstavila ministrica Blaženka Divjak i poručila da je ministarsko mjesto preuzela kako bi “promijenila paradigmu obrazovanja” te da nije očekivala toliko kritika i opstrukcija jednog “tehničkog zakona”. Ministrica je poručila i da nemamo pravo ukidati učenicima dotok informacija, ali im moramo dati upute kako se sigurno ponašati na internetu. Također, naglasila je da se digitalizacijom nikome ne pogoduje jer isti nakladnici koji su radili knjige sada rade digitalizaciju. “Neki su se pripremili i idu u korak s četvrtom industrijskom revolucijom, a neki su napunili skladišta knjigama koje su možda primjerenije 19. stoljeću”, zaključila je Divjak, prenosi N1.

Minstrica Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da će otići s ministarskog mjesta ako u petak ne prođe predloženi zakon o udžbenicima. Predsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je da će ‘Bandićev’ Klub u petak ipak  glasovati za zakon.


Komentari