Ministrica Divjak: ‘Nogometnim rječnikom, Bandić je opet u zaleđu’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je odbacila prozivke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi poručivši da je, nogometnim riječnikom, u zaleđu te naglasivši da se izmjenama uvodi red te da se one ne odnose na učitelje koji rade kao predmetni nastavnici.

“Gradonačelnik je nogometnim rječnikom rečeno, opet u ofsajdu, odnosno zaleđu. Naime, učitelji razredne nastave kada rade kao predmetni učitelji za, na primjer matematiku, nemaju jednake ulazne kompetencije kao oni koji su završili, na primjer, matematiku na PMF-u. Naime, oni su tijekom studija imali tri do šest puta manje predmeta struke. Ipak, na učitelje koji rade kao predmetni nastavnici, a završili su razrednu nastavu, ova promjena nema nikakvoga utjecaja. A za buduće natječaje uspostavljamo prioritete, odnosno uvodi se red”, poručila je Divjak u odgovoru na ocjene čelnika stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Bandić, pak, tvrdi da se u konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona osobi bez pedagoških kompetencija omogućava da bude u prednosti za zapošljavanje u osnovnoj školi pred učiteljem s pedagoškim kompetencijama, kao i da se u nepovoljni položaj stavlja učitelja razredne nastave s pojačanim studijem određenih nastavnih predmeta, poput nastave matematike, stranih jezika, likovnog odgoja ili informatike za učenike osnovne škole, od 5. do 8. razreda.


Komentari