‘MILANE, KAD ĆE ŽIČARA?’ Otvorenje se neprestano odgađa, potrebno čak 11 uporabnih dozvola

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Radovi na zagrebačkoj žičari još nisu gotovi, a trebala je biti puštena u promet 3. siječnja. Otvaranje se neprestano odgađa, iako je trebala biti puštena u pogon još prošle godine.

Iste te radove na žičari gradonačelnik Milan Bandić otvorio je na početku 2019. godine. Tada je obećao da će krenuti na Sljeme za 455 dana. Prošlo je više od 700 dana i nekoliko odgođenih otvaranja. Prema prvim najavama, trebala je biti otvorena 31. svibnja prošle godine, ali potom je otvaranje odgođeno za rujan. Nakon rujna spominjao se studeni, a potom advent, ali je zbog loše epidemiološke situacije i stezanja mjera otvaranje opet odgođeno.

Posljednji poznati datum bio je 3. siječnja, a poklapao se sa Snježnom kraljicom. Međutim, tehnički pregled ukazao je na poteškoće. Povjerenstvo za pregled građevina zatražilo je dopunu dokumentacije od izvođača, austrijske tvrtke Doppelmayr. Nakon toga, potrebno je izdati čak jedanaest uporabnih dozvola kako bi žičara krenula s radom.

ZET je u međuvremenu zaposlio sedam inženjera strojarstva među kojima će imenovati voditelja žičare te zamjenika. Također, zaposleno je 25 radnika koji će obavljati posao tehničkog osoblja.

Po svemu sudeći, žičara bi s radom mogla krenuti na proljeće, netom prije izbora. Oporba smatra da Bandić na taj način namjerava skupiti političke bodove.

“Umjesto da joj se građani vesele, žičara je svima postala kost u grlu. Ne čini mi se da bi njezino otvaranje moglo utjecati na to da Bandić bolje kotira na izborima, ali on je sposoban i najgoru stvar okrenuti sebi u korist, pa da se i to dogodi, ne bi me čudilo”, izjavila je Anka Mrak Taritaš za Večernji list.

Neki pak smatraju da s obzirom na sve druge afere, otvaranje žičare Bandiću neće biti od osobite koristi.

“Žičara je gradonačelnikov kapitalni projekt koji su pratili i kapitalni problemi, a važnije od datuma otvaranja je da se u lipu iznese koliko je zapravo koštala. Neki već spominju da je stvarna cijena 700–800 milijuna kuna, a mišljenja sam da bi iznos mogao biti i viši. Da je otvori i na dan lokalnih izbora, to Milanu Bandiću neće pomoći jer će ovaj put izgubiti izbore”, smatra HNS-ov Tomislav Stojak.


Komentari