Milan Bandić oko besplatnih udžbenika: ‘Čačić što više govori, to je bolje’

Uskokov optuženik i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da je “priču oko besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj završio” te najavio da će iduće godine tražiti besplatne udžbenike za srednjoškolce u Hrvatskoj, a odmah iza Nove godine predložit će i zagrebački model aktivne demografske populacijske politike, uključujući i roditelja-odgajatelja.

Gradonačelnika Bandića novinari su na Trgu bana Jelačića gdje je predstavio “Advent u Zagrebu” pitali što kaže na optužbe predsjednika Narodne stranke – Reformista Radimira Čačića da je njegov zahtjev za besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce pogodovanje nakladnicima i da to već radi u Zagrebu.

“Čačić što više govori, to je bolje. I dobro on trguje sa svojim jednim zastupnikom, dosta mu dobro ide”, odgovorio je Bandić.

Na pitanje koji je to model za besplatne udžbenike za osnovnoškolce i koliko će on koštati, zagrebački gradonačelnik poručio je da je “tu priču završio”, a na pitanje je li neozbiljno da će udžbenici za osnovnoškolce biti besplatni bez ikakvih napravljenih analiza, uzvratio je pitanjem: “Kojih analiza?”.

“Znate zašto to nije dobro – što je Bandić predložio i što 15 godina u Zagrebu to djeca imaju. Pa molim vas, to ne treba biti privilegij samo osnovnoškolaca u Zagrebu, da imaju besplatne udžbenike, to trebaju imati sva djeca u Hrvatskoj. Ustavom je zajamčeno osmogodišnje školovanje. Nisam sretan kad dođem u bilo koji kutak Hrvatske i kad me pitaju: Kad ćeš doći da imamo besplatne udžbenike?.

Pa to je smiješno, da su oni jadni, ljubomorni. Oni bi sve dali da je to njihova ideja. Evo, ja se odričem svoje ideje, samo neka djeca imaju besplatne udžbenike. Neka bude svih zastupnika, osim Bandića, samo neka iduće godine kad dođu klinci u 2019./ 2020. školsku godinu da ih dočekaju na klupicama besplatni udžbenici kao u Zagrebu osnovnoškolce”, rekao je Bandić.

Najavio je da će iduće godine to predložiti i Hrvatskom saboru i za srednjoškolce u Hrvatskoj, a odmah iza Nove godine i model zagrebački aktivne demografske populacijske politike, uključujući i roditelja-odgajatelja. da bolje uče i da možemo konkurirati u Europi u znanju.

Poručio je i da mu ne trebaju nikakve ‘fotelje’ već hoće pomoći ljudima da bolje uče i da Hrvatska može u znanju konkurirati u Europi.

Neka se drugi bore za fotelje, dodao je, a na pitanje znači li to da se neće kandidirati za predsjednika Republike, odgovorio je: “Pustite to, sve u svoje vrijeme”.

Bandić se posljednja dva tjedna, dosta patetično, preko besplatnih udžbenika silom trudi bolje pozicionirati u vladajućoj koaliciji i kod birača, želi besplatne udžbenike za sve, a ne samo za one koji si ih jedva mogu priuštiti.

Uz to, treba napomenuti da je Bandić skresao novac za obrazovanje u proračunu za iduću godinu, dok će istovremeno više desetina tisuća kuna ulupati u spomenike. Istovremeno, Bandić se pokušava prikazati svojevrsnim vrhovnim autoritetom za besplatne udžbenike, ističući kako je on to fenomenalno riješio u Zagrebu.

Naravno, udžbenici su besplatni samo za Bandića, plaćaju ih građani Zagreba koji iz svojih plaća uplaćuju u gradski proračun.

No Bandić je ministrici Divjak koja je rekla da njezino dijete s obzirom na njezino imovinsko stanje ne bi trebalo dobiti besplatne udžbenike


Komentari