Marija Selak Raspudić upozorava: ‘Nedopustivo je da studenti plaćaju testiranje, a istovremeno profesori imaju besplatno’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, inače i profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na konferenciji za novinare upozorila je kako je nedopustivo da studenti plaćaju testiranje kako bi prisustvovali predavanjima, a istovremeno profesori imaju besplatno.

„Obratili su mi se brojni roditelji koji ovakav financijski udar ne mogu podnijeti. Studenti za koje je virus manje rizičan zbog njihove dobi, koji su u materijalno nepovoljnijoj situaciji jer se još nisu financijski osamostalili moraju sami plaćati testiranje, dok je profesorima, bogatijima i ugroženijima ono besplatno. I to u zemlji koja se voli nazivati zemljom znanja i koja će navodno povećati izdvajanja za znanost“, istaknula je Selak Raspudić.

Upozorila je i da se, kada je uvedena mjera obaveznih covid potvrda za državne i javne službenike, pojavilo pitanje njezine primjene na studente, a Vlada je, umjesto da riješi ovaj problem, odlučila zaobići, te su se cinično pozvali na autonomiju fakulteta.

„Koja je to institucijska autonomija kada je u pitanju poštivanje epidemioloških mjera? Ako se njihovo poštivanje ostavlja na volju institucijama, slijedom koje logike bi one trebale biti obavezne za bilo kojeg građanina? Navedena odluka da studenti ne moraju imati covid potvrde i da fakulteti samostalno o tome mogu odlučiti, proizvela je potpuni kaos na terenu i dovela do primjene različitih pravila o testiranju studenata, a brojni su studenti prisiljeni sami plaćati svoje testiranje. To su 3 antigenska ili 2 PCR testa tjedno, dakle 300 do 1000 kuna tjedno“, ističe Selak Raspudić.

Slijedom navedenog, saborska zastupnica je pozvala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i resornog ministra Radovana Fuchsa da hitno riješe novonastali problem.

„Ako inzistiraju na covid potvrdama, treba ujednačiti praksu fakulteta omogućavanjem besplatnog testiranja svim studentima kako bi mogli ravnopravno i nesmetano nastaviti svoje studiranje. Moraju preuzeti odgovornost za epidemiološke mjere koje donosi parapolitičko tijelo, stožer civilne zaštite, kojem su oni dali legitimitet, te da plate testiranje studentima koji se nisu cijepili, kako bi mogli pohađati nastavu, bez da im se nameće dodatni trošak koji se ne mogu priuštiti, te su stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale građane”, poručila je Selak Raspudić i pozvala sve rektore da pomognu u rješenju ove situacije.


Komentari