MARATONSKA SJEDNICA Zastupnici raspravljali sve do ponoći, evo koji su prijedlozi prihvaćeni

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U četvrtak se održala 10. sjednica zagrebačke Gradske skupštine, na dnevnom redu bile su 22. točke, a među njima i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju grada kod Europske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 50 milijuna eura, Izvješće o radu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića od početka mandata do kraja 2021., te odluka o djelomičnom podmirenju dugova zagrebačkih bolnica KB Sveti duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Maratonska sjednica počela je ujutro, a završila nekoliko minuta iza ponoći.

Prihvaćen prijedlog kluba Most-a za Gradsku plinaru

Tijekom večeri, zastupnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Kluba Mosta kojim se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obvezuje podnijeti izvješće o poslovanju Gradske plinare Zagreb – Opskrba, ali s Tomaševićevim amandmanom, u roku od 90 dana.

Mostovci su od Tomaševića tražili da to bude u roku od 30 dana, no većina zastupnika je prihvatila gradonačelnikov amandman. Klub Mosta traži da izvješće uključuje izvješće o provedenom nadzoru HERA-e od 16. ožujka i nalaske interne revizije za razdoblje od 1. siječnja 2021. do 28. veljače 2022.

Trpimir Goluža upozorio je da je HERA 16. ožujka navela kako postupanje Plinare pri poskupljenju plina kupcima koji nisu kućanstva nije bilo provedeno u skladu s Općim uvjetima opskrbe plinom. Temeljem toga, HERA je pokrenula prekršajni postupak protiv Gradske plinare Zagreb – Opskrba i protiv odgovorne osobe u toj tvrtki, a kazna je, kako kaže Goluža oko pola milijuna kuna.

Tomašević je naveo da mu treba rok od 90 dana jer je u tijeku odabir tvrtke koja će napraviti dubinsku analizu i dati smjernice za odluku o Gradskoj plinari Zagreb – Opskrba.

Raspodjela novca za dugove bolnica

Također je prihvaćen prijedlog gradonačelnika o raspodjeli novca za dugove bolnica. Sukladno tomu, KB Sveti Duh će dobiti 6.16 milijuna kuna, Dječja bolnica Srebrnjak 5.54 milijuna, a Specijalna bolnica za plućne bolesti 2.71 milijuna kuna, kao i zaključak gradonačelnika za donošenje odluke o prestanku društva Sportski objekti i pokretanju skraćenog postupka bez likvidacije.

Prihvaćen i prijedlog HDZ-a i HSLS-a

Prihvaćen je i prijedlog kluba HDZ-a i HSLS-a kojim se zadužuje gradonačelnik Tomašević da u roku od 30 dana podnese izvješće u kojem će biti prikazani podaci o broju zahtjeva za postavljanje otvorenih terasa, o odbijenim zahtjevima i razlozima odbijanja kao i o djelomično prihvaćenim zahtjevima.


Komentari