Maras pisao Plenkoviću: ‘Premijer ste koji je izdao Zagreb i zadao mu smrtonosni udarac’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Šef zagrebačkoga SDP-a Gordan Maras napisao je u otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga je prozvao da je “izdao Zagreb” jer nije donesen Zakon o obnovi.

“Poštovani gospodine Plenkoviću, obraćam Vam se izrazom ‘poštovani’, iako to, nakon svega što ste učinili mome i Vašem rodnomu gradu Zagrebu, uopće ne zaslužujete”, poručio je Maras premijeru.

Piše da je Plenković “nakon što tri godine HDZ u koaliciji s aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem upropaštava Zagreb” odlučio “nedonošenjem Zakona o obnovi Zagrebu zadati bolan smrtonosni udarac.”

“Na sreću, u tome niste uspjeli jer je Zagreb prkosan i nepokoren grad, a Zagrepčani ponosni i vrijedni ljudi”, ustvrdio je Maras te traži premijera da ispravi nepravdu koju je vlada napravila Odlukom o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Ta odluka definira da će se najamnina financirati samo građanima čije su nekretnine označene crvenom naljepnicom zbog oštećenja nastalih u potresu, napomenuo je Maras te ocijenio kako je Plenković “očito potpuno neupućen” u činjenicu da deseci tisuća Zagrepčana nakon potresa ne žive u svojim nekretninama, iako su označene žutom naljepnicom.

Stoga smatra da vladinu odluku “treba pod hitno promijeniti kako bi se svima kojima su domovi oštećeni u potresu i u njima ne mogu živjeti omogućilo dobivanje državnoga ili gradskoga stana te sufinanciranje najma do donošenja Zakona o obnovi i popravka njihovih domova, bez obzira imaju li njihove nekretnine crvenu ili žutu naljepnicu”.

“Također, onima koji bi se trebali vratiti u svoje domove, od države ovlašteni statičar mora garantirati da će u svojim domovima po povratku biti sigurni”, dodao je Maras u pismu te izrazio nadu da će premijer “imati barem malo suosjećanja za sve one kojima treba pomoći te izmijeniti tu nepravednu odluku”.

“Bez obzira na to, izbjegavanjem preuzimanja odgovornosti, nedonošenjem Zakona o obnovi Zagreba i bahatim odnosom prema građanima Zagreba, ostat ćete upamćeni kao premijer koji je izdao Zagreb. Budite bez brige, građani Zagreba Vam to nikada neće zaboraviti!”, poručio je Maras na kraju pisma premijeru Plenkoviću.


Komentari