Maras optužio Bandića da troši gradski novac na političku trgovinu u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras optužio je u utorak gradonačelnika Milana Bandića da gradski novac troši na političku trgovinu u Saboru, tako što obilato financira udruge i gradove iz kojih dolaze zastupnici iz saborskog kluba u kojemu sudjeluje njegova Stranka rada i solidarnosti BM 365.

Maras je na konferenciji za novinare kao primjer za svoje optužbe iznio podatke da je grad Đurđevac iz kojeg dolazi Željko Lacković, koji u Saboru mijenja Bandića, u ovoj godini za Picokijadu dobio od Zagreba 100 tisuća kuna, za razliku od 2011. ili 2012. kada je dobio po 30 tisuća i 15 tisuća kuna.

Grad Petrinja iz koje dolazi Darinko Dumbović, potpredsjednik Kluba BM 365, Reformista i nezavisnih zastupnika, dobio je 240 tisuća kuna za uređenje parka i u nekoliko navrata pomoć za školske knjige, dodao je.

Nadalje, navodi Maras, Bandić je je s 50 tisuća kuna pomogao kupovinu vatrogasnog vozila općini Križ, čiji je načelnik prešao u njegovu stranku, a s 298 tisuća kuna kupnju školskih knjiga u općini Veliko Trgovišće čiji načelnik također planira preći u tu stranku.

Evidentno je da gradonačelnik Zagreba troši desetke milijuna kuna proračunskog novca, novac Zagrepčana, za svoj politički rad na način da ljudi koji dobivaju sredstva od Zagreba kasnije politički s njim surađuju u Saboru i na lokalnoj razini, što rezultira time da Bandić uđe u Sabor s dva zastupnika, a na kraju završi s osam ili devet članova svoga kluba, kazao je Maras i Bandića nazvao “Superhikom”.

Upitan o prelascima SDP-ovaca u Bandićevu stranku Maras je rekao da mogu otići što prije svi oni koji žele preći, jer SDP-ova politika nema nikakve veze s Bandićevom. Opovrgnuo je da gradski zastupnici Saša Molan i Zvane Brumnić prelaze Bandiću.

Upozorio je i na poništavanje odluke Gradske skupštine od strane Ministarstva graditeljstva o održavanju rasvjete u Zagrebu jer nije u skladu sa zakonom.

HDZ i Bandić htjeli su legalizirati da se bez ugovora i natječaja nastavi održavanje javne rasvjete u vrijednosti 30 milijuna kuna na neodređeni rok s jednom tvrtkom, kazao je Maras i predložio da do raspisivanja javnog natječaja te poslove preuzme Zagrebački holding.

Gradski zastupnik Renato Petek iz Kluba zastupnika SDP-HSS-Naprijed Hrvatska, rekao je kako od Bandića nikada nije dobio odgovor na pitanja koji je gradski interese da financira brojne projekte izvan Zagreba i po kojim kriterijima, iznijevši podatak da je lani dotacijama, bez javnog natječaja već diskrecijskom odlukom gradonačelnika, dodijeljeno je ukupno 13 milijuna kuna.


Komentari