Maras o sastanku Plenkovića i Bandića: ‘To je performans’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras nazvao je u utorak sastanak premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića performansom, a priču oko projekata “bacanjem prašine u oči javnosti”, jer se radi samo o dogovoru o zagrebačkom GUP-u i većini u saboru i zagrebačkoj Skupštini.

“To je bio samo performans, nema iza toga ništa drugo osim čuvanja saborske većine i čuvanja gradske većine. Nema nikakvih projekata osim onih za koje slušamo godinama da će se realizirati, ponovljena obećanja”, rekao je Maras na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a.

Ustvrdio je kako je očito postignut dogovor između Plenkovića i Bandića oko usvajanja GUP-a, što je danas “sa strane” potvrdio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji se unaprijed ograđuje što će njegovo ministarstvo dati pozitivno mišljenje na izmjene GUP-a.

“Štromar je sigurno donio odluku s obzirom na izjavu da se od njega ne očekuje previše jer je samo tehnička osoba i da je u Skupštini grada glasao bi protiv, ali kako nije – onda to neće moći učiniti. Moj je zaključak jednostavan – uputit će GUP u Skupštinu”, kazao je Maras.

Poručio je ministru kako je struka već rekla svoje o izmjenama GUP-a pa je žalosno da će HNS i on osobno uputiti prijedlog izmjena u Skupštinu.

Zagrebački SDP ocjenjuje izmjene GUP-a neprihvatljivim jer pogoduju interesima nekolicine investitora koji će “zgrnuti ogromne količine novca na konto Grada i njegovih građana”, a Zagrepčani će izgubiti jako veliki dio zelene površine.

“To je rezultat njihova jučerašnjeg razgovora. Bandić će podržati Plenkovića u saboru i obrnuto, Plenković Bandića u Skupštini”, ustvrdio je Maras.

Plenković postao “kum korupcije”

Maras je poručio da su Zagrepčani razočarani Plenkovićem i načinom na koji upravlja državom jer se ne obračunava s korupcijom. “Postao je ‘kum korupcije’ zajedno s kumom Bandićem i predvodnik netransparentnog poslovanja, upravljanja i donošenja odluka”, ustvrdio je Maras.

Poručio im je da se, umjesto da se razmeću projektima koje neće nikada ispuniti, počnu baviti konkretnim rješavanjem problema – odlaganjem otpada, rješavanjem gradskog prometa u kojem su neovisno o dobu dana uvijek gužve i grijanjem u Novom Zagrebu.

Vezano za puknuće vrelovoda u Novom Zagrebu, zbog čega je 100.000 stanovnika ostalo bez grijanja i tople vode, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Matej Mišić podsjetio je kako je to u zadnjih pola godine već peto puknuće, bilo vodovoda, bilo vrelovoda.

Prije deset godina Zagreb je uzeo kredit u iznosu od 300 milijuna eura da bi sanirao vodovodnu mrežu, od čega se manje od pet posto tih sredstava namjenski potrošilo, dok je ostatak novca otišao u tekuće poslovanje Grada.

“Zbog toga nam pucaju vodovodi i vrelovodi, a Grad ih samo zakrpava”, kazao je Mišić i također pozvao gradonačelnika i premijera da, umjesto bavljenja megaprojektima koji nisu u interesu građana, počnu rješavati komunalnu infrastrukturu.


Komentari