Manji porezi zadaju Bandiću veliku muku: Kako nadoknaditi minus od 1,5 milijardi kuna u proračunu

Foto: Facebook

Hrvatski gradovi će zbog manjih poreza sljedeće godine ostati bez velikog novca u proračunima, a naravno, najpogođeniji je Zagreb.

Kako prenosi Jutarnji list,  za iduću godinu najavljeno smanjenje oporezivanja dohotka građana proračun Grada Zagreba “olakšat” će za najmanje 800 milijuna kuna.

“Ukidanjem poreza na nekretnine i novom izmjenom poreznih stopa, Grad Zagreb bi izgubio više od 1,1 milijardu kuna poreznih prihoda, što uz iznos gubitka koji proizlazi kroz povrat poreza mladima kroz poreznu prijavu dovodi do iznosa većeg od 1,5 milijardi kuna“, navode u Gradskom uredu za financije.

Njihovi se izračuni poklapaju s podacima Udruge gradova prema kojima će najavljeno smanjenje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 i s 24 na 20 posto te ukidanje poreza na nekretnine, u idućoj godini proračune svih gradova i općina u zemlji umanjiti za tri milijarde kuna prihoda.

Zagreb će u tom “kresanju” podnijeti najveći teret zbog svoje veličine i proračuna od 11,5 milijardi kuna te će državi osigurati praktički svaku drugu kunu najavljenih poreznih olakšica za iduću godinu.


Sve to, napominju u hrvatskoj metropoli, nakon što je odlukom države iz poreza građana Zagreba već odvojeno 10,1 milijardu kuna pomoći drugim gradovima i općinama u zemlji.

“Grad Zagreb zadržava 83 posto prihoda od poreza na dohodak prikupljenih na svom području, a sa 17 posto prihoda od poreza na dohodak sudjeluje u financiranju sustava fiskalnog izravnanja. Građani Zagreba su s te osnove prethodnih 13 godina, od 2007. do 2019., za druge gradove i općine izdvojili više od 10,1 milijardu kuna”, napominju u Uredu za financije grada Zagreba.

Rješenje za manjkove u proračunima, prema očitovanjima gradskih uprava, treba biti drugačija raspodjela poreznih prihoda između središnje i lokalne države.

“Jedna od potencijalnih mjera mogla bi biti mogućnost spuštanja dijela poreza na dobit ostvarenog na području Grada, s državne razine na razinu Grada”, predlažu u Uredu za financije grada Zagreba.

U upravi metropole predlažu i da se kompletan porezni prihod od dohotka građana ostavi na području na kojem ti građani imaju prijavljeno prebivalište i s pravom očekuju da za plaćeni porez imaju i odgovarajuću uslugu.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je Udruzi gradova da će u rujnu izaći s prijedlogom kompenzacijskih mjera.

REBELANS ZAGREBAČKOG PRORAČUNA: Ponovno izvisili stadion na Maksimiru i dječja bolnica!

Komentari

loading...