LOVRIĆU PREKIPJELO Ako se ukine mjera ‘roditelj odgojitelj, sprema tužbu: ‘To je brutalan napad na najranjivije skupine’

Foto:Zagreb.ifno

Reakcije na ukidanje mjere roditelj odgojitelj i dalje se ne stišavaju, a upozorenje gradskoj vlasti danas je poslao potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Ivica Lovrić. Bivši pročelnik za obrazovanje pozvao ih je na povlačenje odluke o izmjeni mjere ‘roditelj odgojitelj’.

“De facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj, kao i smanjivanje pomoći za opremu novorođenčadi je zaista šokantno”, komentar je Lovrića, a ističe da je prije šest godina, tadašnja Gradska uprava tu mjeru osmislila s cjelovitim timom koji je djelovao na znanstvenim činjenicama.

Prijedlog o promjenama mjere roditelj odgojitelj, kao i prijedlog o smanjenju novčane pomoći za novorođenu djecu, ocijenio je “brutalnim napadom na najranjivije skupine” te je pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića da povuče spomenuti prijedlog.

“Ako se to ne dogodi, pravni tim stranke rada i solidarnosti već je pripremio odgovarajuće pravne poteze, sasvim sigurno je da su te dvije odluke protuzakonite, i mi ćemo ih osporiti ukoliko ih Skupština izglasa”, upozorio je Lovrić.

Iz Stranke rada i solidarnosti pozvali su korisnike mjera da im se obrate za besplatnu pravnu pomoć. Demograf Stjepan Šterc na konferenciji je istaknuo da oko takvih demografskih mjera ne bi trebalo biti politiziranja.

“Mjera nije bila inicijativa politike, već struke”, rekao je Šterc i dodao da su na toj mjeri radili stručnjaci, te da se koncept temeljio na podacima o tome koje žene u Hrvatskoj rade najviše pobačaja.

“Prema podacima, to su žene koje već imaju dvoje djece. To je temelj na osnovi kojega je rađen ovaj koncept. Išli smo prema tome da se ženama koje su trudne, pomogne donijeti odluku o rađanju trećeg djeteta”, objasnio je.

Šterc je istaknuo i da je mjera roditelj odgojitelj nesumnjivo polučila rezultate, kazavši da je od njenog uvođenja zabilježen porast od 30-ak posto trećerođene djece u obitelji, uz napomenu da takav porast nije zabilježen u protekle dvije godine zbog korona krize.


Komentari