Lovrić se opet požalio da mu Tomaševićevi zamjenici prijete, Bakiću prekipjelo: To su bestidne laži

Screenshot HRT

Bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić i zastupnik u Gradskoj skupštini Damir Bakić (Zagreb je naš!) u Dnevniku HTV-a komentirali su odluku Visokog upravnog suda u Zagrebu koji je privremeno obustavio ukidanje mjere roditelj-odgojitelj u glavnom gradu.

Slijedom toga, od 1. svibnja korisnicima mjere, novčana naknada isplaćivat će se kao i do sada, odnosno u visini od 4.800 kuna. Sve dok sud ne odluči o zakonitosti odluke, obustava će biti na snazi. Bakić kaže da se danas dogodila odgoda te da je doneseno nešto što je “tehnički”.

Bakić: Sud nije našao kapacitete i snagu

“Gradska skupština je u prosincu donijela odluku o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj. Taj predmet je došao na Upravni sud i Visoki upravni sud je trebao donijeti odluku je li ta odluka gradske skupštine bila zakonita ili nije bila zakonita. Nažalost, Visoki upravni sud nije našao kapacitete i snagu da u proteklom vremenu takvu odluku donese. Prolongiravši donošenje takve odluke, danas je doneseno nešto što je tehnički, a to je obustava izvršenja do trenutka u nekom budućem vremenu kad će se odluka o zakonitosti i donijeti”, poručio je.

Lovrić ističe da je mjera RO ispunila svoje ciljeve u demografskom smislu, odnosno da je u Zagrebu za 30 posto povećan broj trećerođene djece. Dok bivši pročelnik smatra da je mjera dala značajne rezultate, Bakić se ne slaže.

“Mi smo uvjereni da ta mjera nit je bila učinkovita, bila je regresivna, nedemokratična i nepravedna prema svim ostalim sugrađanima. Bila je suprotna svim trendovima i kretanjima u društvu. Mjera je podrazumijevala da roditelji koji tu mjeru koriste ne mogu biti na tržištu rada, ne mogu biti zaposleni, niti primati naknadu. Ta mjera je branila da djeca temeljem kojim se ta naknada dobivala budu uključeni u formalni predškolski odgoj i obrazovanje. Formalni predškolski odgoj i obrazovanje je jedan od prioriteta naše nacionalne politike”, tvrdi.

Lovrić: Mjera RO je progresivna i tolerantna

Lovrić pak kaže da se Visoko- upravnom sudu nisu obratili da odlučuje o efektima mjere RO, već o zakonitosti odluke koja je izglasana u Skupštini. Upozorava da je navedena odluka protuzakonita.

“Mjera je progresivna, tolerantna, daje pravo izbora roditelju, pravedna jer su roditelji mogli birati hoće li se uključiti u mjeru ili svijet rada. Kad se govori o uključivanju djece u predškolu, sva djeca koja su u mjeri roditelj-odgojitelj što je zakonska odluka godinu dana prije polaska u prvi razred, uključeni su u predškolu. U prijedlogu proračuna aktualna gradska vlast je rekla da će uštedjeti 270 milijuna kuna. Ako to pomnožimo s brojem mjeseci u godini, to nije 40 milijuna kuna”, ističe Lovrić, no Bakić upozorava da mjera Grad košta 45 milijuna kuna mjesečno.

Prijetnje Tomaševićevih zamjenika? ‘Lovrić laže’

Lovrić se u Dnevniku ponovno osvrnuo na prijetnje gradonačelnikovih zamjenika. Naime, bivši pročelnik tvrdi da je dogradonačelnica Danijela Dolenec medijima rekla da priprema izmjene u sistematizaciji kako bi mu mogla dati otkaz.

“I gospodin Korlaet je više puta prijetio, to je očito u duhu aktualne vlasti”, dodao je.

Bakić ga je opovrgnuo i naglasio da Lovriću nitko nije prijetio.

“Ovo su bestidne laži što me ne čudi. Kolega Lovrić je u nekoliko navrata posezao za lažima i to vrlo otvoreno. Bude li donesena odluka da je ova odluka nezakonita, nije li to zadiranje u demokratsko pravo građana da na izborima biraju politiku promjena?”, upitao se Damir Bakić.

Komentari