Lovrić oštro kritizirao Tomaševićevu odluku zabrane zastava Hoda za život: ‘Nikome u novijoj povijesti to nije palo na pamet’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nakon jučerašnjeg Hoda za život, uslijed zabrane postavljanja zastava manifestacije koje je zaustavio gradonačelnik Tomislav Tomašević, o svemu se oglasio i bivši pročelnik za obrazovanje u Bandićevoj vlasti, te bivši savjetnik gradonačelnika Tomaševića, Ivica Lovrić.

U svojoj Facebook objavi, Lovrić je istaknuo kako je Zagreb otvoreni grad te ničije zastave ne treba zabranjivati, kako su i Hod za život i prosvjed podrške Mireli Čavajdi ranije ovog tjedna neosporni, ali da su Tomaševićevi postupci pokazali kako u gradu nisu svi jednaki.

Oko objašnjenja grada za zabranu zastava, zaključuje da bolje da nisu ni davali objašnjenje, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Jučer je u Zagrebu održan Hod za život, dva dana nakon što je u samom središtu našeg grada održan skup potpore Mireli Čavajdi. I dok je skup održan u petak očito nesporan i prošao je bez zabrana, gradska je vlast u slučaju Hoda za život odlučila postupiti tako da shvatimo da u našem gradu ipak nismo svi jednaki.

Gradonačelnik Tomašević je, naime, uoči Hoda za život zabranio postavljanje zastava po gradu iako su ranije za to dobili dozvolu.

Iz Gradske uprave pokušali su to objasniti ovom rečenicom: “Gradonačelnik Tomašević ne slaže se s ciljevima Hoda za život i ne može biti pokrovitelj takvim događajima, što je jasno govorio i za vrijeme kampanje za izbor gradonačelnika.”

Bilo bi bolje da je nisu napisali ovo “objašnjenje”. Jer, ona bolje od svega otkriva pravu narav gradske vlasti. A to je nedostatak otvorenog, demokratskog pristupa koji je u ovom gradu oduvijek prisutan. Dvostruki kriteriji su nedopustivi za pluralno društvo kakvo je Zagreb oduvijek predstavljao.

Nikome u novijoj povijesti nije palo na pamet da bi stav gradonačelnika o bilo kojoj od manifestacija mogao biti mjerilo hoće li se nekome dopustiti podizanje zastava.

Zagreb mora biti otvoren grad. Bez obzira na spol, rasu, vjeru, naciju, svatko mora imati pravo izjasniti svoj stav, koliko god se trenutna vlast ili bilo koja druga vlast, ne slagala s njim. Oduvijek je grad Zagreb bio za primjer drugim gradovima upravo u tome što je prihvaćao otvorena srca sve ono različito i drugačije, a što nas čini bogatijim. Bit će tako i nadalje, unatoč uskogrudnosti i očitom neshvaćanju slobode i demokracije trenutne gradske vlasti!”, rekao je Lovrić.

Inače, savjetnik Lovrić otprije kritičan prema novoj vlasti, u posebnim je napetostima sa gradonačelnikom koji je nedavno rekao kako mu Lovrić i savjetnici poput njega nisu potrebni jer govore brojne neistine. Međutim, Zakon o lokalnim službenicima ga u tome sprječava.

Komentari