Lederer o Frljiću: ‘Njegova mržnja prema Hrvatskoj metastazirala je u govor mržnje koji je uništio njegovu teatarsku darovitost’

Anto Magzan/PIXSELL

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer, u intervjuu za Večernji list dotaknula se redatelja Olivera Frljića. Ponovila je da se politički aktivizam ne može financirati novcem poreznih obveznika. ponovno je iskazala svoje mišljenje o redatelju Oliveru Frljiću.

Pretpostavljam da ima potencijalnih financijera za igrokaze njegovih ideoloških agitacija, u kojima će – sigurna sam – besplatno i iz uvjerenja igrati njegovi istomišljenici. Njegov rad nema veze s društvenim angažmanom, jer se ni jednim ozbiljnim problemom nikada nije ni bavio. Nekoliko je vezanih problema u kompleksu Frljić: jedan je njegova galopirajuća mržnja na sve i svakoga što ima veze s Hrvatskom kao državom, a što je metastaziralo u govor mržnje koji je pak uništio njegovu teatarsku darovitost.

Ne bih se, međutim, bavila analizom bilo čijega psihograma, pa ni njegovoga. Ne vidim razloga da u njegovim teatarskim igrokazima stradavaju pisci kao nedavno Pirandello u Kerempuhu, iako ruku na srce, nikada i nije znao režirati tekst: od početka karijere samom mu je bilo jasno da ne može izrežirati dramski tekst, pa se okrenuo režiji konteksta, još od afere Bakhe na Splitskom ljetu. Uz svesrdnu podršku određenih medija, izvrsno režira kontekst tobožnje fašizacije hrvatskoga društva protiv koje se kritički bori svojim tobožnjim predstavama, rekla je Lederer.

Komentari

Komentari