‘Kvalitetna dubinska analiza financija Zagreba košta nekoliko stotina tisuća eura’ Konzultant o gorućem problemu metropole

Screenshot / N1

Nakon jučerašnjih razgovora o financijskom stanju u Gradu Zagrebu, svoje je mišljenje za N1 dao i ekonomski analitičar i konzultant Andrej Grubišić.

Budući da se spominjalo da je Zagreb upitne likvidnosti, Grubišić smatra da subjekti često nisu u stanju podmirivati obveze koje dospijevaju, iako to ne znači da za to nisu sposobni, već da na duže rokove ne mogu generirati dovoljne količine novca za pokriće.

“Kratkoročni problem s likvidnosti nije specifičnost Zagreba u 2021. Privatni sektor se prisilno brzo mora prilagođavati promjenama na tržištu, javna poduzeća i gradovi su neskloni dramtičnom rezanju troškova pa imate raskorak između tekućih priljeva i troškova koji su često veći nego što su bili”, objašnjava Grubišić ističući da će se u ovom slučaju najvjerojatnije koristiti kratkoročno zaduženje.

Osim toga, Grubišić smatra da se grad ne bi trebao aktivno baviti poduzetništvom, a za Gredelj vjeruje da se treba prodati onom tko daje najveću cijenu.

“Nije stvar može li grad, nego je li to ekonomski razumno”, zaključuje Grubišić. Komentirao je i vanjsku reviziju Holdinga za koju kaže da je to trošak od 20 do 40 tisuća eura po pravnoj osobi unutar tvrtke, odnosno oko nekoliko stotina tisuća eura.

Potrebno kombiniranje više mjera

“To je cijena prema tržišnim tarifama ako bi se radila kvalitetna dubinska analiza, a trajala bi oko 10 do 15 tjedana. I to ako imate tim koji je posvećen tome i pod pretpostavkom da imate podršku u toj firmi”, dodaje Grubišić.

O rekonstrukciji financija ističe činjenicu da Zagreb i korisnici troše oko 4,5 milijarde kuna na plaće zaposlenika, a kada bi se one reducirale za 10 posto uz smanjenja broja zaposlenih, to bi bilo otprilike pola milijarde kuna, bez govora o postojećim socijalnim programima ili javnoj nabavi.

Na kraju, Grubišić smatra da se za ozbiljnu rekonstrukciju financija treba kombinirati više mjera kao što su rezanje troškova, dizanje cijena, prodaja neoperativne imovine, dodatno zaduživanje, ali dodaje da treba razmotrititi i javno privatno partnerstvo.

Jozić: ‘Ja od toga ne bih radila dramu’

Podsjećamo da je novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, rekao jučer da financijska situacija u gradu nije dobra zbog posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti.

“Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili”, rekao je Tomašević.

S druge strane, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić, uspoređuje stanje s ostalim gradovima u Europi i vjeruje da ono nije tako loše.

“Ovo što su se skupili neki dugovi u gradskom proračunu prema dobavljačima, te obveze se zaista jako lako riješe, ja od toga ne bih radila dramu, nego bih sjela i riješila to za sedam dana”, rekla je Jozić.


Komentari