Kujundžić: ‘Tražit ću oduzimanje licence Strenji Linić, Petrovu i Jovanoviću’

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u intervjuu za Večernji list najavio je kako će tražiti oduzimanje liječničkih licenca Željku Jovanoviću, Ines Strenji Linić i Boži Petrovu zbog njihovih istupa nakon smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića.

Ovo što su radili troje liječnika, Jovanović, Strenja Linić i Petrov, gdje su smrt mladoga čovjeka i tragediju obitelji koristili ili za dnevno političko skupljanje bodova ili pokazali krajnje neznanje o medicini gdje su bez dijagnoze davali terapiju…. A nije se pričekao nalaz inspekcije ili obdukcijski nalaz, oni su već davali presude i pritom zapravo blatili hrvatske liječnike, medicinske sestre i unosili nemir u hrvatsku javnost. Time je nanesena nesaglediva šteta hrvatskom narodu i zbog toga ću tražiti doživotno oduzimanje liječničke licencije za ovo troje liječnika, a s kolegama iz pravne struke konzultirat ću se ima li prostora za kazneno gonjenje, rekao je Kujundžić.

Predsjednica saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić (Most) od premijera Andreja Plenkovića tražila je smjenu Kujundžića, dok je Božo Petrov (Most) predstavio i dokument od 50 razloga za njegov i opoziv i dodao kako ‘Kujundžić nije dobar ministar’.

“Čini se da je ovdje netko nešto krivo shvatio i sasvim promašio temu. Tema rasprave je odgovornost ministra zdravstva za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministra nitko nije prisiljavao da se ostavi svoje struke i uđe u  politiku. Upravo suprotno, dojam je da je kod ministra unutarnja želja za političkom pozornicom bila vrlo jaka.

Dakle, jedini problem o kojem ovdje treba razgovarati politička je odgovornost ministra za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministar je odgovoran za ono što radi, ali još više i za ono što ne radi, a trebao je napraviti u sustavu koji vodi. A to što nije napravljeno ili je napravljeno nakaradno pobrojali smo u preko 50 točaka koje je morao kao ministar još jučer napraviti, a nije.

Tih 50 točaka su tema rasprave, a sve ostalo je skretanje pozornosti javnosti s bitnog. O tim stvarnim i objektivnim razlozima razgovarat ćemo na sutrašnjoj konferenciji za novinare”, stoji u zajedničkoj izjavi Petrova i Strenje Linić.

Žestoka reakcija Jovanovića

SDP-ov Željko Jovanović je pak ministra prijavio zbog vrijeđanja dvoje liječnika iz Mosta (Strenje Linić i Petrova), nakon što je Kujundžić za njih dvoje na konferenciji za novinare kazao kako “vrijede u medicine koliko i on u poljoprivredi”.

Također, Jovanović je na svom Facebook profilu kazao kako s Kujundžićem na čelu Ministarstva zdravstvo nema šanse za reformu.

Večernjak donosi zabrinjavajuću prijetnju ministra koji svoje ponašanje i djelovanje još od predizborne kampanje nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva, već je, naprotiv, kontinuirano vrijeđao kolege liječnike i svojim neutemeljenim paušalnim ocjenama i izjavama omalovažavao njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

Podsjećam da je izjavio i da su liječnici u Hrvatskoj “nesposobne neznalice koje ne zaslužuju plaću” i za tu izjavu je odgovarao pred Vijećem časti HLK.

Posljednjim izjavama, poput recidiviste, nanio je nemjerljivu štetu ne samo dr. Strenji Linić i dr. Petrovu, nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu, te ugrozio povjerenje pacijenata prema navedenim, ali i svim liječnicima u Hrvatskoj.

Očekujem glasnu reakciju svih liječnika jer ministar Kujundžić se očito potpuno izgubio i jasno je da on više ne može biti ministar zdravstva!

Uz ove najnovije izjave i najave vrlo je upitno kako Kujundžić razmišlja i donosi odluke. S njim i takvim logičkim sklopom u donošenju odluka u resoru zdravstva nema šanse za reformu koja će značiti dobrobit za pacijente i sve zdravstvene radnike!” napisao je Jovanović.


Komentari