Kujundžić svojom odlukom ugrozio obnovu hitnog prijema u bolnicama?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U novom broju tjednik Nacional donosi vjerojatno najozbiljniju aferu ministra zdravstva Milana Kujundžića. Naime, za sedam hrvatskih bolnica za obnovu hitnog prijema Europska unija odobrila je 173 milijuna kuna. Inače, to je trebalo odobriti Ministarstvo zdravstva, no Nacional donosi dokumente koji otkrivaju kako je Kujundžić nekim bolnicama radikalno smanjio iznose, a nekima uopće nije potpisao odobrenje.

Iznos od 31 milijuna kuna bespovratnih sredstava, osim navedenih bolnica, odobren je i zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica ali Kujundžić još nije odobrio dodatnih 20 milijuna koje bi trebala dati država kako bi i ta bolnica dovršila projekt objedinjenog hitnog prijema, i njihov projekt je na čekanju. Nacional navodi kako ta bolnica dnevno na hitnoj zbrine 419 pacijenata.

Prema projektima, preko EU natječaja koji je 173 milijuna kuna namjeravao podijeliti na sedam hrvatskih bolnica, KBC Split i KBC Osijek trebali su dobiti maksimalnih 31 milijun kuna, a Opća bolnica Varaždin 20 milijuna kuna, no Kujundžić je odlučio da im ne treba toliko novca te je srezao iznose.

Kujundžić u pismu koje je uputio ravnatelju osječke bolnice pišekako podržava njihov projekt “Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti”, a onda traži da dokumentaciju prilagode stvarnom stanju.

“Prilikom razmatranja dokumentacije, uzimajući u obzir dostavljene podatke o izvršenosti posla te interne podatke kojima raspolaže Ministarstvo, kao tijelo odgovorno za upravljanje sustavom, ono zauzima stav da dostavljenu dokumentaciju prilagodite stvarnim potrebama na terenu u skladu s izvršenosti posla tako da ista obuhvaća financijski iznos ukupno prihvatljivih troškova do najviše 20,5 milijuna kuna”, stoji u Kujundžićevom pismu.

Nacional navodi kako je ministar zdravstva pisma poslao splitskoj i varaždinskoj bolnici, a onda je na upite Nacionala tvrdio da on nema veze s tim te je odgovornost prebacivao na stručno povjerenstvo.

Nacional navodi i kako su im iz osječke bolnice na upit odgovorili kako “Ministarstvo zdravstva podržava njihove aktivnosti i izlazi im ususret na sve moguće načine”. Odgovor, kako navode, nije neočekivan jer je, tvrde njihovi izvori, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Osijek postavio upravo Kujundžić, a bio je i član Kujundžićeve stranke.

Na kraju Nacional zaključuje kako je problem što Ministarstvo zdravstva važne odluke donosi na osnovu toga s kojim je ravnateljima bolnica pojedini ministar, ne samo Kujundžić, blizak. A projekti za objedinjenje hitnih prijema diljem zemlje ostat će na čekanju ili se uopće neće izvršiti.

>>> Kujundžić: ‘Tražit ću oduzimanje licence Strenji Linić, Petrovu i Jovanoviću’


Komentari