Kujundžić je lagao? Smjenu u Vinogradskoj pokrenuo tek 9. siječnja, a tvrdio da je odluku donio još prije Božića

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Na prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića prije tjedan dana smijenjen je predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice, prof. dr. Slavko Orešković. Njegova smjena dogodila se dva dana nakon što je ministar stopirao sjednicu Vijeća na kojoj je trebala biti smijenjena Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja te bolnice.

Jutarnji list posjeduje dokument koji je poslan Vladi 9. siječnja, dakle na sam dan sjednice Vlade, što govori da ministar Kujundžić nije govorio istinu kada je tvrdio da je smjena prof. Oreškovića koincidencija, te da nema veze sa slučajem Zadravec, nego je riječ o izmjenama u upravnim vijećima po bolnicama koje su se pripremale gotovo četiri tjedna.

Ministar je po svemu sudeći u zakonske izmjene, odnosno prilagođavanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodao Oreškovića, iako to nije bilo predviđeno.

Kako doznaje Jutarnji, prijedlog za smjenu prof. dr. Oreškovića jedini je došao na dan sjednice, dok su ostali bili pripremljeni ranije. Nejasno je samo kako ministru nije jasno da je riječ o eksponiranoj vijesti koja neće proći ispod radara.

Smijenjeni predsjednik Vijeća prof. dr. Slavko Orešković kaže kako ne zna kada je donesena odluka o njegovoj smjeni, te da predsjednika Upravnog vijeća bira i razrješuje Vlada RH.

“Ono što je činjenica jest da nikada nisam dobio prigovor na svoj rad, ni pismeno ni usmeno. S druge strane, o smjeni sam doznao iz medija i još, tjedan dana kasnije, nisam dobio ni usmenu niti pismenu obavijest o smjeni”, kaže prof. dr. Orešković.

S obzirom na “koincidenciju”, ministar je na dan smjene upitan o razlozima, kada je diplomatski odgovorio da je riječ o duže vremena pripremanoj odluci te da je prof. Orešković smijenjen jer oni kao vlasnici ustanove, kada procijene da mogu bolje, moraju napraviti promjene.

Trakavica koja je počela na jutarnjem kolegiju 18. prosinca prošle godine, kada je prema izjavama svjedoka Dijana Zadravec, prvo verbalno, a potom i fizički, napala Miju Primorac, voditeljicu Odjela nabave medicinskih proizvoda u toj bolnici, očito neće uskoro dobiti epilog.

Naime, umjesto smijenjenog Oreškovića, na mjesto predsjednika Vijeća došao je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, koji bi, kako nam je sam rekao, trebao krajem mjeseca preuzeti upravljanje Vijećem.

Iako je on ministrov čovjek od povjerenja, ostaje mu odgođena sjednica s jednom točkom dnevnog reda: Prijedlog za smjenu Dijane Zadravec.

Naime, prijedlog je stigao na osnovi jednoglasnog zaključka Povjerenstva za unutarnji nazor i jednoglasne odluke Radničkog vijeća (koje ima 15 članova) koji su dali mišljenje ravnatelju prof. dr. Mariju Zovku da Zadravec mora biti smijenjena sa svih rukovodećih funkcija.

Budući da se zamjenici ravnatelja imenuju i razrješuju na zahtjev ravnatelja, ostaje vidjeti kako će se ovaj slučaj razriješiti.


Komentari