Kućice na Trgu su samo vrh: Bandićev vozač samo ove godine dobio 318 štandova i 54 kućice

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zdravko Krajina, dugogodišnji vozač Milana Bandića, završio je u medijima nakon što se saznalo kako je od svog šefa dobio 51 kućicu i četiri ugostiteljska stola na glavnom zagrebačkom trgu, koji su ondje upravo postavljeni u sklopu manifestacije “Martin je u gradu”.

Kako doznaje Index, pedesetak kućica zapravo je tek mali dio onoga što je Bandić dao svome vozaču. Naime, samo ove godine Krajina je od Bandića dobio 318 štandova i 54 kućice i to na glavnom trgu glavnog grada Hrvatske.

Zdravko Krajina je 2014. godine osnovao tvrtku Eko sajam j.d.o.o. za 10 kuna. Krajina, uz to što je vozač za Grad Zagreb, očito bavi i organizacijom sastanaka i sajmova. Vlasnik je, direktor i jedini zaposlen u firmi Eko sajam koja je 2018. godine imala 321.800 kuna prihoda, a 2017. godine 402.400 kuna.

Takva firma, s jednim zaposlenim, ujedno i direktorom u šest navrata dobila hrpu štandova i kućica na zagrebačkom Trgu bana Jelačića za iznose u rasponu od 5820 kuna do 13.655,60 kuna.

Tako je, u slučaju aktualne manifestacije Martinje u Zagrebu, Bandićev vozač dobio je 51 kućicu i 4 ugostiteljska stola na Trgu za 10.500 kn. Naravno, on ih ne unajmljuje za sebe nego ih dalje iznajmljuje. Na ovom događaju predstavljaju se OPG-ovi Dinara iz Zagreba i Zagrebačke županije a svaki od tih OPG-ova, pa i Turistička zajednica Zagrebačke županije koja se također oglašava na spomenutoj manifestaciji, mora najam kućice platiti oko 700 kn dnevno. Jednostavna računica dovodi nas do toga da Bandićev vozač u tjedan dana može zaraditi gotovo 240.000 kuna.

No to je tek posljednji u nizu sličnih slučajeva koji očito tvore dobro uhodanu praksu. Gomilu štandova Krajina je dobio samo koji tjedan ranije, za manifestaciju “Okusi i mirisi tradicije”. Bandićev vozač je odlukom koju je potpisao sam Bandić dobio 70 štandova veličine 2 za 1 metar za identičan iznos kao u slučaju ovomjesečne manifestacije, a riječ je o 10.500 kuna.

Bandićev je vozač od Bandića štandove dobio i za razdoblje od 6. do 14. svibnja. Čak osamdeset štandova veličine 1 puta 2 metra dobio je “u svrhu organiziranja edukativno izložbeno promotivno prodajne manifestacije pod nazivom “100% domaće – 100% eko””, za iznos od 13.500 kuna.

Krajina je isti broj štandova, njih osamdeset, dobio i mjesec ranije. Dodijeljeni su mu na razdoblje od 6. do 12. travnja “u svrhu održavanja edukativno izložbeno prodajne manifestacije “Proljetni eko sajam””. Za to mu je određena cijena od 13.655,60 kuna. To je najviši iznos koji je Bandićev vozač morao platiti za najprestižniji prostor u gradu. No ovaj su put uz osamdeset štandova u cijenu uračunate i dvije ugostiteljske kućice veličine 2,80 puta 2,30 metara.

Štandove za sajam i priliku za ugostiteljski biznis na Trgu bana Jelačića Bandićev je vozač dobio i u ožujku. Opet mu je na Trgu odobreno postavljanje 50 trgovačkih štandova veličine 1 za 1 metar i jedne ugostiteljske kućice veličine 2,80 puta 2,80 metara u vremenu od 12. do 17. ožujka 2019., u svrhu održavanja “izložbeno edukativno promotivno prodajne manifestacije “Kaj su jeli naši stari””. Za pedeset štandova i jednu kućicu Krajini je propisana izuzetno niska cijena od 7046,40 kuna. Ali, ni tu nije kraj.

Za isti mu je sajam ranijom Bandićevom odlukom odobreno još 38 štandova veličine 1 puta 2 metra i četiri visoka stola uz ugostiteljsku kućicu, svaki površine 0,50 metara kvadratnih. Za to mu je određena naknada od 5820 kuna.

Uzmemo li u obzir da štandovi vjerojatno koštaju manje nego kućice te ukupan broj kućica i štandova te trajanje svakog pojedinog sajma, može se pretpostaviti kako se ukupni iznos koji Krajina ubere od najma vrti oko milijun kuna godišnje. Tome u prilog idu i podaci o prihodima firme Eko sajam.

Krajina je inače za slične iznose štandove i kućice od Grada dobivao i proteklih godina. Ne treba zaboraviti ni da je tvrtki Bandićevog dugogodišnjeg vozača upravo za manifestaciju koja se trenutno održava na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u protekle tri godine ukupno isplaćeno 30.000 kuna iz gradskog proračuna.

Komentari