‘TU NEMA NIČEG DRAMATIČNOG’ Tomašević potvrdio: ‘Očito je da ćemo imati rebalans gradskog proračuna’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Po prvi put nakon preuzimanja vlasti novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem. Tema sastanka bila je suradnja Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada. Uz predsjednika Vlade, na sastanku su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, kao i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

“U ovih sat vremena vrlo konstruktivnog sastanka otvoreno je nekoliko tema, od kojih je glavna obnova nakon potresa. Bageri su na terenu, ruše se objekti, 36 odluka upućeno je prema Fondu, do kraja ovog tjedna bit će ih još 18”, rekao je Horvat.

Tomašević je poručio kako je zadovoljan sastankom, koji je bio, kaže, kratak, ali konstruktivan.

“Puno smo tema prošli. Što se tiče financija, dogovorili smo se da ostajemo u kontaktu na dnevnoj razini. Tu smo jako optimistični i nastavit ćemo dobru suradnju što se tiče obnove”, rekao je Tomašević.


U utorak je najavljen radni sastanak.

“Kolega Korlaet će voditi i koordinirati gradska upravna tijela što se tiče obnove. U utorak ćemo detaljnije ući vezano konkretnije za građevinski otpad, što je jedna od gorućih tema koje moramo rješavati. Nužna je suradnja između grada i države, sudeći prema ovom sastanku, očekujemo dobru suradnju. Mi smo nova vlast u Gradu Zagrebu, unijet ćemo novu energiju i u grad i kad je u pitanju obnova i suradnja države i grada”, dodao je gradonačelnik pa istaknuo kako je zadovoljan što se konačno krenuo s uklanjanjem objekata.

“Što se tiče grada, mi ćemo biti maksimalno korektan partner kad je u pitanju ubrzavanje stvari”, naglašava.

“Kad bi netko bio zainteresiran čuti ili na stol staviti sve pripreme koje su bile nužne da bismo došli do ovih prvih realizacija i pravila ponašanja u projektiranju i gradnji… Ništa nije rađeno na političkoj osnovi, zamjenik gradonačelnika bio je dio tima koji je radio materijale, imamo materijal od 1600 stranica u uputama projektanata… Nakon 22. 3. u Hrvatskoj nije ništa isto, nisu ista pravila ponašanja niti norme niti tehnički propisi”, rekao je Horvat.

“Očekujem jednu novu eru suradnje između Grada Zagreba i države. Mi ćemo biti pravi partner u tom smislu”, rekao je Tomašević.

Tomašević je govorio i o odluci o obustavi javne nabave u Zagrebu. Tvrdi da “tu nema ničeg dramatičnog”.

“Samo smo htjeli da se spriječe novi procesi javne nabave, kako bismo mogli stvoriti prostor za rebalans proračuna. Radi se o uputi pročelnicima isključivo za javnu nabavu vezanu uz gradsku upravu, ne odnosi se na gradska poduzeća i ustanova. Najnormalnije će funkcionirati sve javne, obrazovne i kulturne ustanove. Htjeli smo to napraviti kako bi se stvorili uvjeti za rebalans proračuna”, objasnio je i istaknuo kako poštuje zakone, a uputna se odnosi na nove javne nabave.

Sve one koje su u nekoj fazi realizacije, kaže, ispoštovat će se, a građani se ničega neće morati odreći.

“Sigurno nećemo štedjeti na kvaliteti javnih i komunalnih usluga, vidimo da imamo puno prostora prvenstveno na materijalnim uštedama. Rebalans će značiti manji proračun”, rekao je Tomašević.

Upitan je li ministarstvo usko grlo kad je u pitanju obnova, Horvat je poručio:

“Zamislite da ovakvim laičkim stavom projektiraju ovlašteni inženjeri. Kad bismo se rukovodili ovakvim tezama niti jednog projekta bilo ne bi. Neće se nijedna odluka donijeti bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i je li legalno izgrađen”.

Komentari