KRAJ ADVENTA NA BANDIĆEVSKI?! Tomašević prekida tradiciju, evo kako će se sada dolaziti do kućice

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Advent kakvog smo poznavali, barem onaj “zakulisni” dio, odlazi u prošlost. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kako je i najavljivao, kreće u reguliranje Adventa i zakupa adventskih kućica.

U javno je savjetovanje, doznaje Jutarnji list, uputio prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene.

Time bi se za korištenje površina javne namjene u Zagrebu u povodu uskrsnih i božićnih blagdana raspisivao javni natječaj. Kako stoji u obrazloženju Tomaševićeva prijedloga, briše se odredba prema kojoj se rješenje za postavljanje otvorene terase donosi neposrednim rješavanjem, a briše se i mogućnost da zakupac dodijeljenu lokaciju stavlja u podzakup drugoj osobi.

Ovim izmjenama Tomašević želi stati na kraj dosadašnjem modelu dodjela kućica na Adventu koji je uspostavio bivši gradonačelnik Milan Bandić. Za dobivanje kućica na Adventu, naime, dosad nije bilo javnog natječaja. Pokojni je gradonačelnik neposredno svojom odlukom, za što je imao zakonsku mogućnost, netransparentno dodjeljivao lokacije nekolicini poduzetnika koji su te lokacije onda dalje iznajmljivali ugostiteljima i obrtnicima.

Podsjetimo, USKOK i policija su u nedavnim uhićenjima, u okviru afere “Adventske kućice”, priveli bliske Bandićeve suradnike povezane s dodjelom adventskih kućica. Među njima su bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić i ugostitelja Denis Mohenski, poznat i kao “kralj Adventa”.

Tomašević je nedavno razriješio i cijelo povjerenstvo koje odlučuje o davanju u zakup javnih površina i postavio nove članove. Spomenuti medij piše kako bi ovaj Tomaševićev prijedlog na Gradskoj skupštini mogao biti već u kolovozu.


Komentari