KORLAET O OBNOVI ZAGREBA Otkrio koliko je potrebno za cjelovitu obnovu i kada planiraju preseliti ljude iz hostela u gradske stanove

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet u studiju N1 televizije govorio je o obnovi Zagreba nakon potresa.

“Zagreb, prije svega, gospodari zgradama u svom portfelju, dakle to su zgrade iz područja obrazovanja, zdravstva i kulture i otkako smo stupili na vlast pazimo da se njihova obnova odvija. Trinaest je škola u obnovi, jedan dom, svakodnevno imamo koordinacije zbog obnove tih škola. Komuniciramo s ravnateljima i roditeljima i jako nam je stalo da to ide što brže. Neke će biti spremne za sljedeće polugodište. Što se tiče privatnih zgrada, to je više u ingerenciji Fonda za obnovu, no mi sudjelujemo u punjenju tog Fonda. Za proračun za 2022. alocirali smo čak 160 milijuna kuna, to je naših 20% koliko moramo po zakonu”, izjavio je na samom početku Korlaet.

Otkrio je i da su formirali mobilne timove koji pomažu ljudima se prijave za obnovu, te da građane koji su smješteni u hostele i kontejnere planiraju smjestiti u gradske stanove. Tim povodom, ustvrdio je da je došlo 56 prijava za natječaj, a da ih je 30 ocijenjeno kao pravovaljani. Očekuje da se kroz mjesec dana krene s preseljenjem. Izmjenama zakona, obnova će se ubrzati, smatra Korlaet, no upozorava da postoji i rizik za nabijanje cijena radova.

Otkrio je i koje će škole biti obnovljene do polugodišta,

“To su tri škole i jedan đački dom. OŠ Miroslava Krleže, Hotelijersko-turistička škola i OŠ Ivana Merza”, poručio je Korlaet.

Osvrnuo se i na to koliko bi dugo obnova mogla trajati.

“Konstrukcijska bi mogla biti napravljena u nekoliko godina, ako govorimo o cjelovitoj obnovi ja vjerujem da je potrebno jedno desetljeće. Potres u Dubrovniku je bio ’79., još uvijek se neki radovi obavljaju”, izjavio je Tomaševićev zamjenik i poručio da u zgrade treba kontinuirano ulagati. Otkrio je i da ima dobru komunikaciju s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom i šefom Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

Na samom kraju, prokomentirao je izjavu MOST-ovca Nine Raspudića da je Sandra Benčić “HDZ-ovka u starkama”.

“Vidio sam tu izjavu, što da kažem. Mi podržavamo svaku ispravnu namjeru i svaki dobar potez Vlade. Ako se to ne kosi s našim načelima, naravno da ćemo je podržati. To mene čudi u Skupštini da puno naših kvalitetnih prijedloga nailazi na apriorno kritiziranje i odbacivanje od oporbe”, zaključio je.

Komentari