KOJI CIRKUS! Žestoko sučeljavanje za gradonačelničku fotelju u Zagrebu! Padale su teške riječi između Škare-Ožbolt, Škore i Filipovića

Foto: Nova TV

Do lokalnih izbora sada se odbrojavaju dani, a kandidati koriste svaku priliku kako bi stekli simpatije birača. Listu za kandidaturu trebali su predati najkasnije danas, a najveću pažnju stekla je bitkaza gradonačelničku fotelju u Zagrebu. Koji će biti krajnji ishod u glavnom gradu doznat ćemo 16. svibnja, a do tada pratimo svaki potez kandidata.

Točno u podne na pitanja Mislava Bage u sučeljavanju odgovarili su Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!, HDZ-ov kandidat Davor Filipović, Joško Klisović iz SDP-a, nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt,, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, čelnik i kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Što to vi imate za poziciju gradonačelnika što drugi nemaju?

Kandidati nisu uspjeli ni predstaviti što nude, a već su krenule replike.

Tako je Filipović kazao kako je Škoro imao kućice na adventu i najskuplji parking u gradu, a Škoro pak ističe kako je on sve to pošteno i skupo platio.

Zaiskrilo je i između Škare-Ožbolt i Filipovića. HDZ-ov kandidat je Škare-Ožbolt nazvao “izmišljenom kandidatkinjom” koja se želi naći s Tomaševićem na vlasti. No Filipović nije stao na tome te je kazao kako Škoro i Škare-Ožbolt mogu zajedno replicirati s obzirom na to da su oboje nekad bili pripadnici HDZ-a.

“Ne vjeruj čovjeku što govori, već ono što radi. Vi govorite da se borite protiv korupcije, a u Skupštini se podržavali rad vladajućih”, replicirao je Klisović.

“Vi ste u životu sve dobili zahvaljujući kumu Milanoviću“, odgovorio mu je Filipović i dodao da SDP-ov kandidat ne zna ni kako se zove obnašateljica dužnosti.

Neprestano upadanje u riječ Vesne Škare Ožbolt i Davora Filipovića, voditelj Mislav Bago u studiju Nove TV jedva je zaustavio. S vremenom kandidati su se primirili.

“Imali ste 20 godina da riješite sporne projekte, što vas je sprječvalo do sada? Milijarde kuna otišle su na obnovu stadiona, a ništa se nije promjenilo”, uputio je repliku Tomašević Jeleni Pavičić Vukičević.

“Ja sam pristala sudjelovati u sučeljavanju da predstavim svoj program, ali moram priznati da mi ovo sve pomalo sliči na cirkus. Od sedam mostova u Zagrebu napravili smo dva, Arena, niskopodni tramvaj, puno je projekata koje smo proveli, ali da posla još ima, ima”, odgovorila je.

“Još 2007. godine ste obećavali zatvaranje Jakuševca, a mi ćemo ga zatvoriti kad dođemo na vlast”, kazao joj je Tomašević.

Je li model obnove grada Zagreba prihvatljiv?

”O kakvom mi modelu govorimo, pa njega nema. Više od govinu dana nakon potresa obnove nema”, rekla je Vesna Škare Ožbolt, a s njom se nije složio Davor Filipović koji je istaknuo da je Vlada donijela zakon koji je Sabor izglasao.

”Ja razumijem naše sugrađane, ali treba znati da se na obnovi radi”, kaže Filipović.

Klisović je taj zakon usporedio s “prvom pomoći“.

”Ne daj bože novog potresa. Ja vidim ovaj trenutak u vremenu kao priliku da stvarno obnovimo grad, kako bi ga revitalizirali, a zakon bi mijenjao jer mislim da je nepravedan”, kaže Klisović.

Nije zadovoljna ni objašateljica dućnosti koja ističe da je grad učinio sve što je mogao, ali da i oni čekaju da se obnova krene provoditi.  Čelnik platforme Možemo! tvrdi da su grad i država ostavili ljude na cijedilu. Njegov plan je osnovati Ured za obnovu, mobilne timove koji će obilaziti ljude i pomoći im oko dokumentacije.

Na to mu je Pavičić Vukičević replicirala kazavši da je to sve već provedeno.

“Potrebno je koristiti postojeće resurse. Malo smo čuli prijedloga, a puno prepucavanja”, kazala je.

“Ne razumijem zašto se tim ljudima nije pomoglo sa sufinanciranjem najamnina. Grad tu nije dovoljno napravio. Nije se pomoglo ni ljudima da se sruše objekti”, odgovorio joj je Tomašević i dodao da se umjesto u fontane i Spomenik Domovini trebalo ulagati u obnovu.

“Domovinski pokret nije bio sretan s tim zakonom iako smo digli ruku za njega. Zakon je neprovediv i njime bi se Zagreb možda mogao obnoviti u idućih sto godina. Moramo promjeniti taj model, Grad ima dovoljno novaca i sredstava”, kaže Škoro i replicirao je Filipoviću.

“Donijeti zakon i realizirati zakon nije isto”, dodaje Škoro.

“Mene bi iznenadilo da je Škoro replicirao Tomaševiću jer mu cijelo vrijeme pomaže u ovom sučeljavanju”, odgovorio mu je Filipović.

“Pavičić-Vukičević vam se na ovo smije. Boljeg odgovora od ovoga nema”, replicira Klisović.

Tko je glavni kočničar obnove u Zagrebu, ministarstvo graditeljstva ili Fond za obnovu?

Klisović smatra da je Vlada odgovorna jer obnova kasni te da ministarstvo koči početak obnove. Škare Ožbolt smatra da je Grad Zagreb sam sebi kočničar. Čelnik Možemo! tvrdi da je previše institucija u procesu, a potrebna je samo jedna i efikasna institucija. Da  ministarstvo i Vlada koči obnovu slažu se i Jelena Pavičić Vukičević i Miroslav Škoro, s tim da čelnik DP-a zamjera i Gradu zbog postupaka. Filipović pak tvrdi da će Zagreb u lipnju biti veliko gradilište i ponavlja da je plan za obnovu dobar.

Obnova Dinamovog stadiona?

”Nikakva koncesija, ne ovako kako je kolegica Pavičić Vukičević počela raspisivati natječaje. I to mimo ovlasti, jer nije gradonačelnica, već v.d.. Potpuno bez ovlasti radi stvari”, objašnjava Škare Ožbolt.

Maksimirski stadion zajedno s Dinamom i HNS-om će obnavljati Filipović, a Vesnu Škare-Ožbolt opet je prozvao zbog neznanja o gradskim temama kao i krivom izgovaranju prezimena vršiteljice dužnosti gradonačelnice Zagreba. Tvrdi i da su potezi Pavičić-Vukičević čisti populizam.

”Stadion će biti izgrađen u iduće tri godine, razumijem gospođu Pavičić Vukičević da je morala raspisati natječaj, kako bi pogodovala jednom od svojih suradnika. Mene zanima recimo kakvu će kuhinju imati nakon što ode u Švedsku, danas sutra”, rekao je Škoro, a Pavičić-Vukičević mu je replicirala kako će ga rado pozvati u daleku Skandinaviju.

Klisovič smatra da bi grad trebao dati zemljište, a Tomašević ističe da Dinamo mora imati transparentno poslovanje što do sada nije bio slučaj.

”To što smo do sada ispucali goleme količine novca na ruglo koje sada treba srušiti, za to netko treba politički odgovarati”, tvrdi Tomašević.

Na samom kraju, u setu zabavnih pitanja, imali smo prilike doznati da je Vesna Škare Ožbolt kao dijete htjela biti gradonačelnica, Davor Filipović košarkaš, Tomislav Tomašević avanturist, a Joško Klisović detektiv.

 Škoro je rekao kako je uvijek gledao da ide “malen ispod zvijezda”, a htio je biti ministrant na što su se svi nasmijali. Pavičić Vukičević je istaknula kako je željela biti učiteljica.


Komentari