Klub zastupnika Lijevog bloka o pitanju blokiranih u Zagrebu, nedostatku podataka o privatizaciji javne rasvjete i novim planovima za izgradnju javnih garaža u Centru

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, klub zastupnika Lijevog bloka u srijedu je upozorio na problem sporosti u rješavanju pitanja blokiranih u gradu, te nedostatak podataka o privatizaciji javne rasvjete i novim planovima za izgradnju javnih garaža u centru Zagreba.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) naglasio je da se godinu dana bespotrebno čekalo na prijedlog otpisa dugova građanima Zagreba, a dan prije sjednice Skupštine i dalje se ne znaju ključni problemi.

Prijedlog je nejasan jer nemamo odgovore na pitanja kome se otpisuju dugovi, koja dugovanja i u kojem iznosu otpisujemo dugove, kazao je Tomašević, nezadovoljan što se otpisuju dugovi građana prema Gradu, a ne prema Zagrebačkom Holdingu, koji ih najčešće ovršuje zbog neplaćanja režija.

Javnu rasvjetu u Zagrebu održava jedna kompanija već osam godina, no gradonačelnik Milan Bandić traži da tu zadaću od sada radi gradska kompanija koju će odrediti postupkom javne nabave.

Neće više Gradska skupština odlučivati tko će dobiti posao održavanja javne rasvjete, nego će se krenuti u javnu nabavu, što znači da je gradonačelnik taj koji donosi odluku tko će dobiti taj posao, upozorio je Tomašević.

Problem je u tome da nije određen rok za pokretanje postupka javne nabave, ni kada će se završiti, a dok postupak ne završi privatna tvrtka koja trenutno održava javnu rasvjetu i od toga ostvaruje velike prihode i dalje će obavljati taj posao, kaže Tomašević.

Svibor Jančić (Za grad) upozorio je na problem prometa i parkiranja u Donjem gradu. Naime, Bandić namjerava kroz izmjene zakona ponovno omogućiti izgradnju javne garaže u Donjem gradu, suprotno jednoglasnoj odluci Skupštine iz 2010. da neće biti takve izgradnje.

Činjenica jest da nedostaje parkinga za stanovnike Donjeg grada, no prihvatili bi jedino da se izgrade manje garaže na više mjesta za te ljude, naglasio je Jančić dodavši kako promet u Donjem gradu nalikuje na kaos u kome svi, pa i Grad, gube vrijeme i novac.


Komentari