Kekin: ‘Zagriženih antivaksera i uvjerenih necjepiša ima zanemariv broj, ali su vrlo glasni’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Psihijatrica KBC-a Zagreb i saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin gostovala je u RTL-u danas gdje je komentirala Festival Slobode, cijepljenje i odgovornost Vlade i Stožera po tom pitanju.

Na pitanje tko je odgovoran za podjelu na cijepljene i necijepljene, Kekin smatra da nije došlo do toga u društvu.

“Mislim da nije došlo do podjele na cijepljene i necijepljene jer vidimo već iz jučerašnjeg prosvjeda da tih zagriženih antivaksera i uvjerenih necijepiša ima doista jedan zanemariv broj, ali su vrlo glasni, tu se slažem”, ističe.

Smatra da ima puno građana koji su zbunjeni i nesigurni oko cijepljenja.

“Za tu poziciju držim da su odgovorni Vlada i Stožer jer godinu dana vrlo nekonzistentno i s duplim standardima vode pandemiju i time su doveli do visokog nepovjerenja javnosti. Vidite i iz drugih iskustava zemalja, da one zemlje gdje građani vjeruju svojem vodstvu, imaju visoku procijepljenost primjerice Danska itd., dok kod nas procijepljenost je rezultat nepovjerenja u Vladu”, smatra Kekin.

Dodaje i da je komunikacija dosta loša, te je dala primjer za to.

“Zadnjih dana stalno slušamo uo uvođenju obaveznih Covid potvrda u zdravstvo. Vi to kad kažete populaciji, ona stječe dojam da se doktore mora prisiljavati da se cijepe i svaki građanin će pomisliti: Pa nisam ja lud, ako se liječnici neće cijepiti neću se cijepiti ni ja. S druge strane je istina da je 90 posto liječnika procijepljeno. Dakle, to je najprocijepljenija populacija u Hrvatskoj koju imamo. Umjesto da koriste taj argument jer je on neprobojan, to je najmjerodavnija populacija…oni ga zanemaruju na njihovu štetu”, kaže saborska zastupnica.

Tvrdi da treba apelirati na građane da se cijepe kako bismo mogli živjeti “staro normalno”.

“U znanstvenom im savjetu sjede ljudi koji kažu da nije nužna visoka procijepljenost, a onda kažu: Građani cijepite se. Na njima je red da preuzmu odgovornost”, ističe i dodaje da je sad potez na Vladi za uspostavu kontrole nad pandemijom u Hrvatskoj. Upozorava i da dio oporbe traži ukidanje svih mjera i smatra to jeftinim skupljanjem bodova.

Na pitanje do kud mogu sezati ove podjele s obzirom na prosvjede u cijelom svijetu, Kekin odgovara:

“Ne bih išla u neke distopijske scenarije, osvrnula bih pažnju na zemlje koje su postigle visoku procijepljenost bez prosvjeda i uvođenja značajnih restrikcija, a to su upravo zemlje koje imaju povjerenja u svoje vodstvo. Mislim da bi se političari diljem svijeta orijentirati na to i da bi trebalis steći povjerenje i onda će i podjele u nekom širom kontekstu izvan ove pandemije biti daleko manje”, zaključuje.

Komentari