KEKIN OŠTRO O HDZ-U: ‘Odbili su amandman da se pola milijarde kuna da za mjeru RO na nacionalnom nivou, a nas prozivaju’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U studiju N1 televizije gostovala je saborska zastupnica Ivana Kekin. Na samom početku osvrnula se na ukidanje mjere roditelj-odgojitelj te je istaknula da je ta mjera koštala više od pola milijarde u posljednjoj godini, dok se za vrtiće izdvajalo 20 milijuna kuna.

“Dakle, 20 milijuna godišnje za vrtiće i pola milijarde za 5.000 korisnika. Već ove godine ćemo tri puta povećati iznos za vrtiće. U narednoj godini predviđena je izgradnja četiri vrtića”, poručila je Kekin i istaknula da su se uvjeti za tu mjeru mijenjali i ranije te da je 2019. godine, Bandićeva vlast imala promjene u javnom savjetovanju koje su uključivale fiksiranje iznosa kao i skraćivanje vremena trajanja.

Kekin kaže da je čuđenje bivše vlasti licemjerje, a za ljude koji su računali na ovu mjeru otvaraju mogućnost zapošljavanja kao i da djeca krenu u vrtić ranije. Ističe da se ozbiljno radi na socijalnim mjerama za građane koji su ugroženi u tom smislu. Otkrila je koje su to mjere:

“Oni će čim izađu iz te mjere imati mogućnost zajamčenog minimalnog dohotka. Postoje socijalne mjere Grada Zagreba koje se tiču pomoći za stanovanje, obiteljski paketi…”, kaže Kekin.

Komentirala je i prosvjede korisnika mjera roditelj odgojitelj pred stanom gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Kekin smatra da je to neprimjereno.

“Osobno smatram da to nije primjereno i da se prosvjedovati treba tamo gdje se odluke donose – pred Upravom, Skupštinama, Vladom i Saborom. Uznemiravati obitelji i susjede nije primjereno”, kaže i dodaje da oporbene stranke dodatno potpaljuju vatru.

“Od HDZ-ovog Hermana smo mogli čuti kako demografske mjere nemaju cijenu, a baš jutros HDZ je odbio amandman u Saboru koji su dali Hrvatski suverenisti koji su tražili da se pola milijarde kuna da za mjeru roditelj-odgojitelj na nacionalnom nivou. HDZ je mrtav-hladan odbio taj amandman, a njihovi zastupnici nas u Gradskoj skupštini prozivaju da demografske mjere nemaju cijenu”, zaključila je Kekin.

Komentari