KEKIN O TRANSPLANTACIJI ORGANA: ‘Najskandaloznija je šutnja i negiranje postojanja problema’

Ivana Kekin ( Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Saborska zastupnica Ivana Kekin komentirala je slučaj u kojemu se sumnja na transplantaciju bubrega u KBC-u Rebro. Cijeli je slučaj nazvala skandaloznim.

“Najskandaloznija je šutnja, negiranje postojanja problema od strane ministra i šutnja ravnatelja KBC-a, čijih smo izjava čuli više nego što je bilo potrebno zadnjih mjesec dana na teme o kojima nismo trebali. Ovo je dokaz da je Beroš isplivao na sam vrh, ne najnesposobnijih, nego najštetnijih ministra. Zakazao je u dva osnovna zadatka: s pandemijom smo po smrtnosti najviši, a po cijepljenju najniži. Onda su tu afera Medikol, slučaj Čavajda… Relativizacija toga svega i osnivanje parapovjerenstava, do izjave Ćorušića da nije oštetio ženu kad joj je izvadio krivi jajnik, ali nema komentar na ovo. Mislim da je zaista vrijeme da Beroš ode sa svoje funkcije”, poručila je Kekin u gostovanju na N1.

Istaknula je i kako spornim smatra što je transplantacija najprije odbijena od strane Etičkog povjerenstva u KB Merkur, a tek onda su je odobrili na Rebru.

Zdravstvena reforma 

Osvrnula se na povjerenstvo od 20 članova koje bi trebalo odlučivati o zdravstvenoj reformi u Hrvatskoj, a u kojemu sjede samo tri žene. Kaže kako je to preslika stanja u zdravstvenom sustavu gdje su većina zaposlenih u bolnicama, ali i među studentima medicine, žene, a šefovi su redom muškarci i posljedično, muškarci su i šefovi klinika i zavoda. Muškarci su, kaže, i ministri, a onda i njihovi suradnici.

Sposobnost pacijenata za vožnju

O ideji da liječnici opće prakse trebaju ocjenjivati jesu li njihovi pacijenti sposobni za vožnju i odlučivati o tome hoće li i dalje imati vozačku dozvolu smatra lošom.

“Sve što ćemo dobiti tim zakonom je da pacijenti neće liječnicima govoriti svoje tegobe”, zaključuje.

Komentari